Mindannyian szeretünk meleg lakásba hazaérni, melynek megteremtésére számos fűtési alternatívák léteznek. Természetesen mindegyiknek megvannak a maga előnyei, illetve hátrányai, ezek mérlegelése elengedhetetlen a kiválasztás előtt.

Három osztályt különböztetünk meg

A fűtéshez használt anyagok alapján három típust különböztetünk meg:

  • a szilárd tüzelőanyaggal,
  • a gázzal, illetve
  • az elektromos árammal működőket.

Az első kategóriába olyan berendezések tartoznak, mint az öntvénykazán, ezeket elsősorban lakóházak, műhelyek melegítésére tervezték. Alapvetően hulladék, fa, barnaszén, és brikett tüzelésére alkalmas.

A következő osztályba tartozik a gázkonvektor, ami a fűtőelemen áthaladó levegőt melegíti fel, majd cirkuláltatja a helyiségben. Ennél energiatakarékosabb változat az alapvetően vízgőzt felhasználó kondenzációs kazán.

Az elektromos árammal működő rendszerek az alacsony energiafelhasználású épületeknél kapnak kiemelt jelentőséget, ahol nincs szükség a nagy teljesítményű fűtőberendezésekre.

Az első két kategóriával szemben kisebb a bekerülési-, illetve a karbantartási költségük, ezen felül a szabályozásuk is könnyebb. A konvektoroknak elterjedt a falra szerelhető fajtája, olyan helyeken kifejezetten jól alkalmazhatók, ahol nincs más fűtési lehetőség.

radiator

A radiátorok méltán népszerűek

Az elektromos energiát mintegy 100%-os hatékonysággal hővé alakító radiátorok meglehetősen népszerűek. Nem meglepő, hiszen gyorsan reagálnak a szabályozásra, illetve dinamikusan képesek változtatni a leadott hőteljesítményt.

A korszerű lapradiátorok már az 50-55 ºC–os fűtővízzel is beérik, problémát egyedül az intenzívebb légáramlás következtében felkeveredő por okozhat. A radiátorok működési elve a fűtővíz felmelegítésén alapszik, amit egy szivattyú rendszer csőrendszeren keresztül juttat el a fűtőtesthez. Itt áthaladva a víz a helyiségnek adja le a hőt. A berendezésnek több típusa terjedt el, régebben kedveltek voltak az öntöttvas, illetve az alumíniumból készült darabok.

Napjainkban ezeket leváltották az acéllemez lapradiátorok, melyek sokféle méretben és kialakításban érhetőek el. A berendezések 80-90%-ban konvekcióval adják le a helyiségben a hőt, vagyis légáramlást alakítanak ki.

Ebből kifolyólag fontos szempont az elhelyezés, a legideálisabb területet a külső falak, ablakok alatti részek jelentik, amivel optimális lesz a térben a hőmérséklet eloszlása.

smart-home