A régmúlt időkben dédapáinknak elég volt egy szappan, egy lavór víz és egy kis, függönnyel elkerített sarok a konyhában, hogy tisztálkodjanak. A társadalmi elvárások változása magával hozta, hogy egyre többet törődünk a megjelenésünkkel, a tisztasággal. Ma már szinte csak frissen mosott hajjal, illatosra zuhanyozva léphetünk ki az utcára, vagy tökéletesre sminkelve és az urak fényesre borotválva ülhetnek le egy tárgyalóasztal mellé.

Mekkora tér kell ahhoz, hogy a tökéletes megjelenést minden nap megalapozzuk?

Ha Ön most építkezik, vagy tervezteti otthonát, akkor időszerű elgondolkodnia a fenti kérdésen.

Mik a főbb szempontok?

  • Hányan élnek majd a házban?
  • Bővül majd a család?
  • Egy fürdőszobán osztoznak majd?

Mert ugye eljönnek majd azok a rohanós reggelek, amikor a kamaszok órákig billegnek a tükör előtt, anyuka meg a mikróajtó tükröződését kihasználva dobja fel gyorsan a sminkjét, hogy ne késsen el a munkából.

Ezért célszerű egy tágas fürdőszobát és egy különálló mosdót elhelyezni a házban.

A nagy fürdőben mindenképpen kapjon helyet egy kád, hiszen a habos merülés korosztálytól függetlenül kedvence mindenkinek. Gyermekeknek jó játék, a szülőknek feltöltődést jelent, idősebb korban felüdülés a fáradt tagoknak. Ha van elég hely, ki ne hagyja!

A mosdó lehet több férőhelyes, így nem kell majd egymásra várni, ha csak egy gyors fogmosásról, kéztisztításról van szó. Praktikus, ha egybeépített pultra helyezzük – vagy építjük be – a mosdókagylókat, így elegendő hely lesz a gyakran használt kozmetikumoknak is.

A különálló, kisebb fürdőben helyet kaphat egy zuhanykabin a wc és egy mosdó. Ez amolyan vész-megoldás, hogyha egyszerre kell készülődni, ne maradjon le senki. Itt is bele kell kalkulálni egy radiátort, vagy törölközőszárítót, ami elvesz a szabad területből.

Összességében elmondhatjuk, hogy minimum 6m2 szükséges egy olyan fürdőszoba kialakításához, ahol kényelmesen le- és felöltözhetünk, elfér a kád a mosdók és a wc, illetve bidé társaságában. Még helyet kell szorítani 1-2 tároló szekrénynek, melyekben tisztálkodó szereket, törölközőket tartunk majd.

A kisebbik helyiségnek elegendő 4m2, ez még az a méret, ami megengedi, hogy a zuhanyzó mellett elférjen a mosógép, esetleg szárító is.

Egy jól megépített fürdőszobában öröm készülődni. Ne feledje, hogy a mostani kialakítás évtizedekre szólhat, jól átgondolt döntést kell hoznia, de azért engedje szabadon szárnyalni a fantáziáját!

A biztonság figyelembevétele sem utolsó szempont, mivel a gyerekek minden tiltás ellenére bejárják a ház minden zegét-zugát, így a csúszós fürdőszoba sem fog kimaradni a feltérképezésből. Ezek miatt célszerű a kisgyerekekre csúszásgátlós, gumi talpú gyerekcipőt adni, melyek jelentősen lecsökkentik a gyerkőcök elesését.