Nincs is annál izgalmasabb feladat, mint amikor az ember beleveti magát a fürdő újjáépítésébe. Azonban a klasszikus bútorok, szappantartók és zuhanypanelek világán kívül a burkolatok és csaptelepek univerzumában is el kell tudni igazodnia.

 

Első lépések – fontos a gondos tervezés!  

Energiát és pénzt spórolhat meg azzal, ha elegendő időt szán a felújítás megtervezésére. Érdemes a legelején szakemberekkel felméretnie a helységet és a lehetőségeket. Ezzel elkerülheti a tatarozás során hirtelen felbukkanó problémákat. Fontos tudnia, hogy mit kell újjáépíteni, javítani a falakon belül (vezetékek, szellőző rendszer) és kívül (repedések) is.

Emellett számoljon a tatarozásra szánt idővel is, ugyanis a munka több hétig is elhúzódhat. Célszerű enyhébb évszakokban nekilátni (tavasz, ősz) a felújításnak. A festékek, fúgázó anyagok ugyanis gyorsabban száradnak ezekben az időszakokban; egyszerűbb velük dolgozni. Tervezzen gondosan, merítsen ötleteket különböző weboldalakról, esetleg kérje lakberendező segítségét.

20181213-1 Első lépések – fontos a gondos tervezés

 

Építsen az alapokra!

Akár részleges, akár teljes fürdőszoba felújításon gondolkodik, érdemes mindent az alapoktól kezdeni. Távolítsa el a kívánt bútorokat, szekrényeket; fontos, hogy mindenhez hozzáférjen. Érdemes kívülről befelé, illetve fentről lefelé haladnia. Szakemberek segítségével ellenőrizze a falakban elhelyezkedő vezetékeket (villany, gáz, víz), illetve a szellőző rendszert is. Utóbbi nagyon fontos annak elkerülése érdekében, hogy később ne fordulhasson elő penészedés, átvizesedés. Ezek után javítsa ki a falak és a mennyezet hibáit, egyenetlenségeit.

Folytassa az egyéb blokkok beépítésével: kád, zuhanytálca, csaptelepek, stb. Ha megállapítása szerint már minden a helyére került, érdemes egy kisebb takarítást végeznie annak érdekében, hogy a munkálatok gördülékenyebben haladhassanak tovább. A csempézéssel és járólapozással célszerű folytatnia. Amint a fúga is teljesen megszáradt, neki láthat a festékrétegek felvitelének.

 

Védje meg falait időtálló festékkel!  

Ügyeljen a falak védelmére! Szükséges vízálló réteggel ellátnia őket, hogy azok később minél kevesebb eséllyel vizesedjenek vagy penészesedjenek be. A fürdőszoba használat közben megjelenő lecsapódó pára nagy károkat tud okozni, ha nem megfelelő a falak ellenállása. Ezt követően bármilyen (lehetőleg fürdőszobai) festékkel, mésszel színesítheti a helyiséget.

 

Védje meg falait időtálló festékkel!

 

Nehéz a választás

Mielőtt heves bútor-és kiegészítő vásárlásba kezd, gondolja át pontosan, hogy mik az elképzelései és mit van lehetősége elhelyezni a fürdőszobában.

 

Mire fontos odafigyelnie?

  • olyan berendezéseket vásároljon, amik méreteiben megfelelnek (ne legyen túl kicsi/túl nagy)
  • végezzen méréseket, pontos adatokkal induljon beszerző körútra
  • a csaptelepek, vizes blokkok pontosan illeszkedjenek a már meglévőkhöz
  • a kisebb polcok, fali tárolók és beépített szekrények passzoljanak a fürdő hangulatához
  • olyan bútorokat válasszon, amik megfelelő szeparálási lehetőséget biztosítanak

 

Az örök hangulatteremtők

Ha kellő energiát, pénzt és időt fordított a felújításra, akkor az utolsó simításokat is érdemes jól átgondolnia. Mindenképpen használjon fő fényeket a helyiségben, hogy a mosási folyamatokat, fürdőszobai munkálatokat kellő megvilágításban végezhesse. Emellett ne feledkezzen meg a tükrök megvilágításáról, és a különböző hangulatfények elhelyezéséről sem.

Varázsolja oázissá fürdőszobáját apróbb kiegészítő elemekkel is. Higgye el, egy színes szappantartó, szőnyeg vagy fürdőszobai fogas lakályossá teszi majd a teret. Ne habozzon fotókkal, gyertyákkal, élő növényekkel feldíszíteni fürdőszobáját! Engedje szabadjára fantáziáját, hogy létre hozhassa saját relaxációs szentélyét! Befejező akkordként pedig merüljön el a habokban, vegyen egy forró fürdőt és élvezze munkája gyümölcsét!

 

Az örök hangulatteremtők

 

Tetszett a fürdőszoba felújításról szóló bejegyzésünk? Ossza meg ismerőseivel is cikkünket!