Milyen szempontok alapján válasszuk ki a kerti bútort? Talán az anyaga? Igen, az anyag is egy fontos szempont. Az időtállóság, a bútor karbantartása, valamint megjelenése, és kertünk, otthonunk stílusa szempontjából is. Persze sok más szempontot is figyelembe kell vennünk, amikor a számunkra megfelelő kerti bútort akarjuk megtalálni. De ismerjük be, az anyag az egyik legmeghatározóbb szempont.

Fa kerti bútor

A fa kerti bútor legnagyobb csábereje természetessége és tartóssága. A fa bútort bármilyen stílushoz igazodó formavilágban meg lehet munkálni, így aztán modern vagy rusztikus megjelenésű is lehet. Egyszerűen beilleszthetjük a tökéletes fa kerti bútor darabot az otthonunk stílusvilágába.

Fa kerti bútor
Fa kerti bútor

A fa kerti bútor anyaga

A fa kerti bútor többféle fa lehet. A különböző fák sem egyformák. A fa kerti bútor lehet akácfa vagy teakfa, de akár tölgyfa, bükk vagy fenyő is. A különböző típusú fák puhasága, színe és ellenállósága is eltér. Ezért, ha fa kerti bútorról beszélünk, akkor nem mindegy, hogy milyen fa az alapanyag.

A tölgyfa például szívós és erős fafajta, mely kevésbé hajlamos arra, hogy megvetemedjen. Ezért aki tartós kerti bútort szeretne, nem csalódik a tölgyfában. A tölgyfa világos színű, könnyen pácolható fafajta. A bükkfa is világos fafajta, melynek igazán szép erezete van. Kültéri fabútornak csak akkor lehet alkalmas alapanyag, ha télen, illetve csapadékos időben biztos helyet tudunk találni számára.

A fenyőfának több típusa van. A kerti bútor készítésére a lucfenyő és az erdei fenyő a legalkalmasabb. A lucfenyő fehéres-sárgás, míg az erdei fenyő inkább vöröses árnyalatú.

Nagyon kedvelt kerti bútor alapanyag még az akácfa. Nehéz és kemény fafajta, mégis rugalmas. Az akácfa tartós és szívós. Nagyon sokáig eláll a szabadban, akár felületkezelés nélkül is.

A teakfa napjaink egyik legdivatosabb kerti bútor alapanyaga. Tartós és ellenálló, a magas páratartalomnak is ellen tud állni. Ahogy a különböző kártevőknek, és a penésznek is.

Fa és rattan kerti bútorok
Fa és rattan kerti bútorok

A fa kerti bútor ápolása és tisztítása

Mindig jó ötlet, ha a kicsomagolás és összeszerelés után olajjal kezeled a fa kerti bútorod. Bár eredetileg is kapott olajos kezelést a fa, de az óta már eltelhetett hosszabb idő, így ajánlott újra megtenni.

A fa kerti bútornak nem árt az alkalmankénti olajos tisztítás, hogy ne száradjon ki. Ehhez először mindig alaposan át kell törölnünk a bútort, majd pedig le kell kenni az e célra vásárolható olajos bútorkezelővel kell bekenni. Ha begombásodna vagy bepenészedne a fa kerti bútor, akkor fatisztító folyadékkal tisztítsuk át. Télen érdemes jól szellőző, de a fagytól védő anyaggal letakarni a kerti bútorunkat. Meleg és száraz helyre semmiképpen se vigyük, de műanyaggal se takarjuk le. Első esetben kiszáradna a fa, a másodikban pedig a szellőzés hiányában begombásodna.

Tehát minden fa színe és anyaga, ellenállóképessége különböző. Tény azonban, hogy egy fa kerti bútor szettel tartós, és stílusában, megjelenésében, valamint anyagában is időtálló készlethez jutunk.


A fém kerti bútor

A fém kerti bútor általában könnyű, hiszen alumínium vagy acél szokott lenni a fém kerti bútorok alapanyaga. A fém kerti bútor a modern és a rusztikus, romantikus stílusú kertekben is helyet kaphat, hiszen rengeteg féle stílusban elérhető. Sokszor kombinálják például fával vagy épp rattannal, hiszen a fémkeretes kerti bútor masszív, de könnyű, az ülőrész, a háttámla azonban lehet akár fa vagy textil is. Mindegy, hogy egyenesvonalú acél, egyszerű alumínium vagy játékos ívek alkotta romantikus shabby, a fém kerti bútor stílusos döntés lehet, egy könnyen kezelhető és időtálló anyaggal.

Fém kerti bútor virágokkal
Fém kerti bútor virágokkal

Az alumínium kerti bútor

Az alumínium nagyon sokoldalú, és kedvező az ára. Emellett még tartósságát szokták előnyként emlegetni. Kültéri használatra ideális, hiszen nem rozsdásodik, időtálló és egyáltalán nem kényes anyag, melyet könnyű karbantartani. Praktikus tehát, könnyen használható. Stílusos és elegáns bútor lehet az alumíniumból készített kerti bútor. Lehet modern, egyenes vonalakkal, egyszerű, összecsukható, más anyaggal kombinált. A választék széles, az alumínium pedig nem drága. Ezért aztán praktikus választás lehet. Az alumínium UV -álló és vízálló. Hátránya, hogy egyáltalán nem környezettudatos, és nyáron, a közvetlen napon elég könnyen felmelegszik.

Az acél kerti bútor

A rozsdamentes acél a legidőtállóbb ötvözet. Nem igényel különösebb karbantartást, alkalmanként törölgessük át, és figyeljünk arra, hogy ne karcoljuk meg a szép fényes acél felületét. A rozsdamentes acél a legelegánsabb fém bútor. Sokszor kombinálják fával, üveggel, így hangsúlyozzák vagy épp ellensúlyozzák anyagának hűvös és elegáns megjelenését. A rozsdamentes acél nem melegszik át olyan könnyen, mint az alumínium, és elegánsabb, valamint tartósabb is.

A fém kerti bútorok ápolása és tisztántartása

Ezek az anyagok nem igényelnek komoly odafigyelést, főleg az igazán ellenálló acél. Ha más anyagokkal kombinált fa kerti bútorunk van, akkor figyeljünk oda rá. Például takarjuk le télen és esős időben a fa asztallapot, vagy ülőtámlát. A fém kerti bútort csak megfelelő bútorápolószerrel kell időnként áttisztítanunk. Télire nem kell zárt helyen tárolni, persze nem ártunk vele, ha megvédjük a fagytól.


A rattan kerti bútor

Rattan kerti bútor egy folyami hajón
RatRattan kerti bútor egy folyami hajón

A rattan kerti bútor a fa bútorhoz hasonlóan természetes anyag, ebben rejlik szépsége, népszerűsége. A rattan a trópusi területeken honos. Elegáns, mégis játékos. Egzotikus és kényelmes. A rattan kerti bútorok lehetnek nagy és széles, robusztus kanapék, melyeken jól esik beszélgetni vagy épp végig heverni egy meleg nyári napon, kellemes félárnyékban. Rattanból készülhet fotel is, melyet kényelmes párnákkal egészíthetünk ki. De különböző napágyak, valamint étkezőszettek, székek, asztalok, kerti padok készülhetnek még rattanból. Valójában szinte bármi. A rattan előnye tehát a stílusossága, eleganciája mellett sokokdalú felhasználhatósága. Emellett légáteresztő is, ez a természetes trópusi anyag, melyből a bútorokat fonják. A rattan kerti bútor hátránya a magas ára, valamint az érzékenysége, ugyanis karbantartása odafigyelést igényel, és nem tűri jól a hőmérsékletingadozást és a fagyot.

Rattan kerti bútor a kertben
Rattan kerti bútor a kertben

A rattan kerti bútor tisztítása és ápolása

A valódi rattan kerti bútor gondos ápolást igényel. Gyakran kell portalanítani, például egy száraz kefével áttisztítani, esetleg kiporszívózni. Emellett a rattan kerti bútort langyos szappanos vízzel érdemes áttörölni, sőt azt javasolják, hogy a tisztítás során, mielőtt újra teljesen szárazra töröljük a bútort, sós vízzel is át kell tisztítanunk. Emellett bútorápoló olajjal is tisztítsuk át alkalmanként.

Mivel a rattan bútor érzékeny a különböző környezeti hatásokra, ezért érdemes letakarni, időjárásbiztos helyen tárolni, esőben például vízálló fóliával letakarni.


A műanyag kerti bútor

A műanyag kerti bútor a kevésbé drága bútorok közé tartozik. Jól ellenállnak a környezeti tényezőknek. Tartósak, de könnyen elszíneződhetnek, ha nem jó minőségben választunk magunknak műanyag bútort. A műanyag előnye, hogy változatos színvilágban és designban érhetőek el, hiszen ezt az anyagot szinte bárhogy formázhatjuk. A jó minőségű műanyag kerti bútor UV-álló és ellenáll az olyan környezeti tényezőknek is, mint a fagy, vagy a tartós meleg, esetleg a csapadék. Emellett esztétikusak is, mert a különösen stabil és ellenálló anyag nem hajlik, kopik, ráadásul igazán igényes kivitelezésben is elérhetőek. Skandináv stílustól az egyenes vonalú modernig, a fonott hatású műrattantól a sima felületű, de stramm darabokig. Lehet kecses és vékony, de robusztus kivitelezésben is vásárolni műanyag kerti bútort.

Műanyag kerti bútor
Műanyag kerti bútor

Műrattan kerti bútor

A műrattan kerti bútor is a műanyag bútorok közé tartozik, csak megjelenés a rattanhoz hasonló fonást utánozza. A mesterséges, vagy műrattan sokszor speciális szintetikus szálakból készül, ezek a műanyagszálak pedig kiváló szilárdsággal rendelkeznek. A műrattan bútorok stílusukban is hasonlóak az eredeti rattan bútorokhoz, ugyanolyan dekoratív, olykor monumentális lounge-szetteket, óriáskanapékat, kombinálható kerti kanapé és fotelszetteket és puffokat gyártanak, mint amilyeneket az eredeti ratttan bútor kínálatban is megtalálunk. Választhatunk műrattan napágyat, vagy napellenzős strandkosarat, étkezőszettet, vagy kanapét. A jó minőségű műrattan bútor ugyanolyan dekoratív hatást kelt, és ugyanolyan kényelmet biztosít számunkra, mint rattan társaik.

Rosairo műrattan kerti bútor
Rosairo műrattan kerti bútor

A műanyag kerti bútorok tisztítása és ápolása

A műanyag kerti bútorok nagyon ellenállóak. Érdemes azonban odafigyelni arra, hogyha nem UV-szűrős példányunk van, akkor igyekezzünk távoltartani a rendszeres közvetlen napfénytől, mert kiszívja a színét, az eredmény matt, kopottas hatást kelt majd. A műanyag bútort elég csak nedves vagy tisztítószeres szivaccsal, ronggyal áttörölni alkalmanként. A stramm, erősebb anyagból készült darabok nagyon jól ellenállnak a környezeti hatásoknak, azonban érdemes őket télre biztos helyre helyezni.


Fonott kerti bútor

Fonott kerti bútor
Fonott kerti bútor

A fonott kerti bútor sok szempontból hasonló a rattanhoz, csak általában Európában is elérhető vesszőből fonják őket. Egy rusztikus vagy klasszikus stílusú meghitt otthon elegáns kerti bútorai lehetnek. A fonott kerti bútorok kifinomult hatást keltenek, hangulatossá és meghitté varázsolnak minden erkélyt, teraszt vagy udvart. Azonban a rattanhoz hasonlóan immár modern stílusban is elérhetőek ezek a darabok. Természetes hatásúak és szépek.

Rattan kerti bútor

A fonott kerti bútorok ápolása és tisztítása

A fonott kerti bútort óvni kell a nedvességtől, esőtől, és a fagytól is. Ezért télen érdemes biztonságba helyeznünk őket. Tisztítását száraz, majd nedves ronggyal érdemes elvégeznünk, majd lenolajjal érdemes ápolnunk, karbantartanunk őket.