Csaptelep cseréje

Csak semmi macera! Hogyan kell lecserélni egy csaptelepet? Íme a folyamat menete, pontokba szedve! Azonban mielőtt lázasan hozzálátnánk a csap lecseréléséhez, álljunk meg egy pillanatra! Érdemes végigolvasni a cikket, amely ismerteti a leggyakoribb meghibásodásokat, amelyek a különböző csaptelepeket jellemzik, és megtudhatjuk belőle a hibák kezelésének módját is!

 

Csaptelep cseréje

Tehát akkor nézzük, hogyan zajlik egy általános csaptelep csere!

 

  1. A csaptelep cseréjének, legyen az mosdó vagy épp kádtöltő vagy mosogató csaptelep, első lépése a főcsap elzárása. Általában a vízóra mellett találjuk a főcsapot, melyet biztonsági okokból érdemes elzárni. Hiszen legyünk körültekintőek és alaposak.
  2. A csaptelep csere következő lépése a régi csaptelep eltávolítása. A csaptelepek vagy bekötőszárral csatlakoznak a vízvezetékhálózathoz, vagy pedig eleve a fali kiállásra kell őket kötnünk, ez attól függ, hogy zuhany csaptelepről, vagy például mosogató csaptelepről beszélünk-e. Utóbbi esetben a mosogató alsó részén találjuk a bekötőszárat, amelybe hajlékony csövek futnak. Ezeket a hajlékony csöveket kell kibontanunk az anyacsavarral rendelkező bekötőszárból, ami felett a csaptelep felső része, a csaptest található.
  3. A hideg és a melegvizes csövet tekerjük le a fali kiállásról.
  4. A csaptelep csere harmadik lépése a régi csaptelep kifűzése, ezen a bekötőszáron keresztül, húzzuk ki a régi csaptestet, a flexibilis csövekkel együtt.
  5. A flexibilis csöveket kössük be az új csaptelepbe.
  6. Ha ezzel végeztünk, akkor az új csaptelep bekötőszárát fűzzük be a megfelelő nyílásba, és rögzítsük az anyacsavarral.
  7. Természetesen a hajlékony csövek másik végét rögzítsük a megfelelő vízkiállásokhoz. Ezek a többször említett flexibilis csövek 10 mm átmérőjűek, és acélsodronnyal borított gumicsövek.
  8. Az utolsó lépés a főcsap megnyitása és a munkánk ellenőrzése.

 

Realistic plumber doll

 

Milyen csaptelepek léteznek?

 

Ha már csaptelep cserére kerül a sor, akkor érdemes utánajárnunk annak, hogy milyen csaptelepek léteznek. A csaptelepek, bármelyik helyiségben is vannak, lehetnek tekerős és egykaros csaptelepek, de infraérzékelős csaptelep is létezik. A tekerős csaptelepeket rusztikus vagy klasszikus stílusú otthonokba szokták választani. Az egykaros csaptelep modernebb megjelenésű, és a használata egyszerűbb. Az infraérzékelővel ellátott csaptelepek pedig a kezünk közeledését érzékelve nyitják meg a csapot. A csaptelepek lehetnek termosztátosok is, ezzel a megoldással a hőmérsékletet előre beállíthatjuk, ez a kialakítás különösen víz-és energiatakarékos, különösen azokban az otthonokban, ahol régebbi a vízvezetékhálózat.

 

 

 

A mosogató csaptelep lehet fali vagy álló csaptelep is, már kihúzható fejjel rendelkező mosogató csaptelepeket is gyártanak. A mosdó csaptelep nem szokott fali kialakítású lenni. A zuhanyzó csaptelep lehet falba épített, ekkor csak a falon látható nyomógombbal működnek. Lehet hagyományos kialakítású, egykaros vagy épp tekerős, vagy infrás is a falon kívüli zuhany csaptelep. A kádtöltő csaptelep lehet falba épített, kádra szerelhető, vagy éppen álló csaptelep. A falba épített a hagyományos, és a legnépszerűbb, legismertebb kialakítás, míg a kádra szerelhetőt általában a design miatt szokták választani. Az álló csaptelep a térben álló kádakra jellemző, mivel így lehet kivitelezni ezt a megoldást.

 

Esztétikai szempontból számít, hogy az azonos helyiségben lévő csaptelepek azonos stílusúak legyenek. De ha megtehetjük, akkor otthonunk összes csaptelepe harmonizáljon egymással.

 

 

 

Vintage stílusú fürdőszoba csaptelepek
Vintage stílusú fürdőszoba csaptelepek

 

Kád csaptelep cseréje

 

A kád csaptelepének cseréje hasonló ugyan a fent leírtakhoz, de néhány lépése eltér attól, mivel a legtöbb esetben a kádtöltő csaptelep fali csaptelep szokott lenni.

 

A kádtöltő csaptelep lecserélése egyszerű, ha ugyanolyan kialakításút választunk, mint a korábbi volt, hiszen a már meglévő vizes kiállásra kell rászerelni az újat. A legtöbb esetben a kádtöltő csaptelep fali csaptelep szokott lenni, ahol a hideg-és melegvizes kiállás a falban van, és megfelelő magasságban, a fürdőkád pereme felett néhánytíz centiméterrel helyezkedik el. Ebben az esetben a kádtöltő csaptelep cseréjének a lépései a következők:

 

Interior view of bathtub and tap

 

  1. Először elzárjuk a vizet
  2. Majd egy svédkulccsal, vagy állítható villáskulccsal kilazítjuk az anyacsavarokat és letekerjük a fém takarókupakokat, amelyek a csövek végén vannak.
  3. Megtisztítjuk a szabadon maradt vízkiállások végét a portól, törmelékek nyomától, majd visszatekerjük az említett takarókupakokat
  4. Ezután feltesszük az új csaptelepet, melynek a gumitömítéséről sem feledkezünk meg. Beillesztjük azokat a helyükre, és a csaptelepet a kiállásokra helyezzük, majd a svédkulccsal felrögzítjük.
  5. A következő lépés a zuhanyrózsa feltekerése.
  6. Majd újra megnyitjuk a vizet, és leellenőrizzük a csaptelep működését.

 

 

 

Zuhany csaptelep javítása

 

A zuhany csaptelep rossz működésekor a legtöbb esetben elég egy szétszerelést és tisztítást végezni. Ehhez először letekerjük a gégecsövet a zuhanyváltónál. Majd a menetes csonkot kitekerjük, imbuszkulccsal. Most nézzük a váltódugattyú alját! Ott találunk egy vájatot, melybe bele kell szúrni egy csavarhúzót, és ellen kell tartani, ekkor a váltófogantyú kézzel letekerhető, így a váltódugattyút is kitolhatjuk alulról. Ezeknek a felületét kell áttisztítanunk, esetleg szilikonzsírral megkennünk. Ha már eljutottunk idáig, ellenőrizzük le a tömítőgyűrűknek, azaz a két “O” alakú gumigyűrűnek az állapotát, hiszen előfordul, hogy ezeknek a gyűrűknek a kinyúlása, szakadása folytán eresztett a csap.

 

Plumber uses pipe wrench for service shower mixer tap

 

Előfordulhat, hogy a zuhany csaptelepben lévő csapbetétet kell kicserélnünk. Ilyenkor először elzárjuk a főcsapot, majd lekötjük a csatlakozó flexibilis csöveket. Kis csavarhúzóval kipattintjuk a fogantyú kis kupakjait, a fogantyúkat rögzítő csavarokat pedig kilazítjuk, majd a fogantyút lehúzzuk. Majd a kezelőkar alatti takaró rozettát is letekerjük, általában ez kézzel kivitelezhető. A csapbetét egy anyacsavarral van beszorítva a csaptestbe, egy imbuszkulccsal kitekerhetjük ezt a csavart, és már hozzá is férhetünk a csapbetéthez.

 

A betétet kihúzzuk, és kicseréljük, de előtte a cserebetét gumigyűrűit bekenjük szilikonzsírral.

 

Ha mégis zuhany csaptelep cserére van szükségünk, akkor általában a fenti módon, a kádtöltő csaptelep esetéhez hasonló módon cseréljük ki a csaptelepet, hiszen szintén fali csaptelepről van szó.

 

 

 

Mosogató csaptelep szerelése

 

Melyek a mosogató csaptelep leggyakoribb hibái?

 

Például a csap csöpögése. Ilyenkor a leggyakrabban a zárótömítéssel van gond. Ez a szigetelésre szánt gumigyűrű, amely általában 0,5-0,75 colos. Ilyenkor nincs más dolgunk, mint szétszerelni a mosogató csaptelepet, és kicserélni ezt a kis gumigyűrűt, melyeket olcsón lehet vásárolni a különböző szaküzletekben. Csak azzal kell tisztában lennünk, hogy melyik méretre van szükségünk.  A gumitömítés a csapbetét és a csaptest találkozásánál helyezkedik el. Egykaros és tekerős csaptelep esetében is Akár egykaros, akár tekerős csaptelepről van szó, a szabályzókar majd a csapbetét eltávolítása után férhetünk hozzá ehhez a kis gumihoz.

 

Mosogató csaptelep szerelése
Mosogató csaptelep szerelése

 

Ha biztosak vagyunk abban, hogy nem csőtörés okozza a csap csepegését, és nem találtunk hibát a tömítésen sem, akkor ki kell cserélnünk a csapbetétet. A csapbetét cseréjéhez el kell távolítanunk a rögzítőcsavart, az óramutató járásával ellentétes irányba tekerve azt, majd pedig le kell vennünk a takarókúpot is. Alatta a csapbetét tengelye található, mely egy anyacsavarral van rögzítve a csaptesthez. Ezt az anyacsavart kell kilazítanunk. A csapbetét cseréjéhez meg kell állapítanunk azt, hogy milyen csapbetétre van szükségünk. Ehhez érdemes elvinni a régi csapbetétet a szerelvényboltba, vagy egyszerűen megmérnünk és lefotóznunk a csaptelepünket.

 

 

 

 

 

Vannak esetek, amikor a vízkő okozza a problémát. Ilyenkor szereljük szét a csaptelepet, és mossuk át vízkőoldóval vagy épp ecettel az egyes alkatrészeit, majd töröljük szárazra őket.