Az intelligens tárgyakkal körülvéve az ember úgy érzi, csoda, hogy nincs még mindenhol beszélő hűtő, ami jelzi, hogy mi fogyott ki belőle, vagy könyvespolc, ami csipog, ha nem tettük vissza a helyére az olvasmányunkat.

Vannak most még feleslegesnek tűnő fejlesztések, de olyan is akad szép számmal, ami megkönnyíti az életünket, időt és energiát spórol számunkra. Ilyen az intelligens csaptelep!

A formavilág az okostelefonok dizájnját idézi üveglappal, érintőképernyővel. A csaptelep egy érintésre személyre szabott szolgáltatást kínál. Beállítja a vízsugár erősségét, a hőmérséklet és a hideg-meleg keverési arányt. Mindemellett színterápiás funkció is elérhető, hogy a reggeli mosakodás közben feltöltődhessünk energizáló rezgésekkel. Persze vannak modellek, melyek csak a víz hőmérsékletéhez igazodva váltanak színt – hideg víz esetén kék, meleg esetén vörös lesz a fényük – ám látványban az sem marad el a színterápiás változattól.

Az okos csaptelepek alapvető funkciói közé tartozik a mozgásérzékelős ki- és bekapcsolás. Az időzítőt magunk is beprogramozhatjuk, hogy a mozgás megszűnése esetén még hány másodpercig folyjon a víz. Az átfolyó víz mennyiségét szabályozó készülékek mellett jelentős megtakarításra tehetünk szert a víz és szennyvíz díjában.

 

Ha tönkrement a régi csaptelepe, ne cserélje le ugyanolyan típusúra, hanem legyen bátrabb! Gondoljon inkább két lépéssel előbbre!

Jó lenne, ha nem kellene perceket töltenie azzal, hogy beállítja a fürdővíz hőmérsékletét? Teker egyet a melegből, felet a hidegből… de ha nem stimmel a víznyomás, akkor valahogy mégsem lesz a fürdővíz az igazi.

Az okos csapok esetében Önnek nem lesz ezzel gondja. Csak kiválasztja az érintőképernyőn, vagy a kezelőpanelen a kíván hőmérsékletet és a csap folyamatosan ezt adagolja önnek. Időt takarít meg ezzel a módszerrel, ráadásul nem kell ellenőriznie a kádba folyó vizet, csak elmerülni a forró habokban, ha készen van a fürdővíz.

Az intelligens konyhai, vagy fürdőszobai csapok érzékelők sokaságával vannak felszerelve, így maximális kontroll alatt tarthatjuk a vízfogyasztásunkat. A csöpögést jelző szenzor villogással adja tudtunkra, ha javításra szorul a készülék.

Az ivóvíz ingadozó minősége miatt sok okos csaptelepet beépített vízszűrővel látták el a gyártók. A szűrők eltávolítják a vízből a nemkívánatos szagokat, és kellemes ízű, lágy italt engedhetünk a poharunkba, ha megszomjazunk.

Érdemes váltani tehát, mert a jövő már a konyhánkba, fürdőszobánkba is bekopogott.