A szaunát már a maják, inkák és az indiánok is alkalmazták egészségük megőrzése érdekében, ezzel erősítették immunrendszerüket, valamint védték magukat a fertőzésektől. Napjainkban újra virágzik ez a hagyomány, a közösségi élményekhez a különféle felöntések is hozzátartoznak.

A szeánszok nem csak méregtelenítenek

A finn szaunákban elengedhetetlen mozzanat a felöntés, melynek során egy fa merőkanál segítségével vizet öntenek a lávakövekre, ezzel felhevítve a kabint. Az élmény fokozható, ha a levegőben egy törölközővel legyezünk, ezáltal a forróság, majd a hűsítő érzés változásának következtében a test libabőrös lesz.

A reakció nemcsak a méreganyagok távozását, hanem a boldogsághormonok termelődését is elősegíti – vagyis sokat tesz a lelki nyugalomért. A szeánszok széles tárháza áll rendelkezésre: egy-egy ilyen alkalommal folyhat a sör, a csokoládé, a méz, de az is lehet, hogy a jégkockák kerülnek a főszerepbe. A hatás fokozható, ha egymás után megfelelő sorrendben kerülnek alkalmazásra.

A kamilla mellett a sör is megjelenhet

A sör talán érdekesen hangzik, a kövekre öntve azonban különleges élményt nyújt a frissen sült cipóra emlékeztető illatának köszönhetően. Az italban megtalálható B-vitamin könnyedén felszívódik a kitágult pórusokon keresztül, egyúttal D-vitaminhoz juttatja a szervezetünket. Az ősz magával hozza a köhögést és a megfázást, ezért ebben az időszakban különösen kedveltté válnak a kamillafőzetek.

A felszabaduló pára nyálkahártyákon keresztül való felszívódásával a betegségek megelőzhetők, illetve enyhíthetők a felmerülő tünetek, viszont a módszert csak lázmentes állapotban érdemes alkalmazni. A kamilla mellett gyakran használnak kakukkfüvet, ezáltal a gyulladáscsökkentésen kívül a hörgőkre is nyugtató hatást gyakorolnak.

Az orosz szeánsz igazi felélénkülést nyújt

Az oroszok a szaunázás terén sem ismerik a hétköznapi kifejezést, a népcsoportról elnevezett szeánsz során olyan érzésünk támad, mintha a tundrák jeges szellője söpörne végig rajtunk. Az aromás hideg víz szétoszlatását követően a szauna mester egy zászlóval juttatja el a vendégekig a forró levegőt, így egyszerre izzadunk és fázunk.

A váltott hőmérsékletű zuhanyzáshoz hasonlóan itt is felpezsdül a vérkeringés, ezáltal meglehetősen energikusnak érezzük magunkat.