Szeretnéd saját kezűleg megalkotni a kerti bútorunkhoz tökéletesen passzoló kerti párnát? Ez a bejegyzés segít benne! Hiszen sokszor előfordul, hogy nem találjod meg a kerti szék, vagy a kerti kanapé tökéletes kiegészítőjét, ilyenkor miért ne varrnád meg a sajátod? Nem kell hozzá bonyolult szabásminta vagy kényes anyagok. Csak álmodd meg a tökéletes színt, mintát és formát, és készítsd el egyedi kerti bútor párnádat.

Vase plant on table decoration with pillow on sofa chair

Milyen a jó kerti párna?

A kerti párna varrása előtt meg kell határoznunk, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie a kényelmes, funkcionális kültéri párnának. Érdemes ugyanis átgondolni néhány dolgot, mielőtt hozzálátunk a varráshoz. Ehhez jól jön néhány praktikus tipp.

Például jó, ha a kerti párna tökéletesen illeszkedik a kerti bútor alakjához. Ezért mérjük le, vegyük figyelembe a bútor formáját. A kerti párna használata sokkal kényelmesebb lesz, ha rögzítjük. Ennek több módja is van, például varrhatunk rájuk kötőket, mellyel a szék támlájához kötjük a párnát. De akár csúszásgátló anyagot is varrhatunk a párna aljára, ezzel is kényelmesebbé tesszük a használatot.

Kerti párna anyag

A kerti párna anyaga legyen időtálló. Ne csak egy nyárra készüljön, hiszen az pazarlás. Minél ellenállóbb anyagból készül a párna, annál tovább tudjuk használni. Ne kopjon, ne penészedjen, legyen ellenálló az időjárással szemben is, hiszen kültéri textilről beszélünk.

A huzat

A huzat kulcsfontosságú, hiszen nem csak anyaga, de megjelenése, mintája is sarkalatos pont. Ennek ellenére jó, ha odafigyelünk a huzat anyagának ellenállósságára is.

oriental cushions

Praktikus, ha könnyen levehető és könnyen mosható huzattal szereljük fel a párnát. Hiszen hasznos, ha külön mosható a huzat, és minél ellenállóbb az anyaga, annál egyszerűbb dolgunk lesz vele. Ügyeljünk arra, hogy a gyakran használt eszközök könnyen és gyorsan be tudnak piszkolódni. Kilöttyenő ételek, egy kis por, egy pohár bor, vagy épp igazítás közben földre pottyanó párna, egyik sem túl nagy gond, főleg, ha felkészülünk rá. Például varrjunk cipzárt a huzatra, hogy könnyen kicserélhessük vész esetén.

Anyagukat tekintve érdemes a kültéri bútorok textíliáit, így a kerti bútorok párnáit is vízlepergető, illetve UV-álló anyagból, huzatból készíteni. A vízlepergető tulajdonság minden szennyeződés, eső, és pára esetében is hasznos. Az UV-álló huzatok színe pedig nem fakul ki, így tovább használhatjuk, és megjelenésükre sem hat ki a napos idő.

A kerti párna töltete

Persze a puhaság és a kényelem is elvárás egy ülőpárna esetében. Akár kerti kanapéra, akár kerti székre vagy padra tervezzük a párnát, győződjünk meg arról, hogy pont kényelmes, nem túl nagy, nem túl puha vagy épp nem túl kemény anyaggal legyen majd megtöltve. Az is fontos, hogy a kerti párna töltete jól szellőző anyagból legyen. Hiszen ekkor nem penészedik be a párától, nedvességtől.

Ezért is jó tisztában lenni azzal, hogy milyen kültéri párnába tartozó töltetetek léteznek.

A legegyszerűbb megoldás a szivacstöltet. A szivacstöltet sűrűsége változó lehet, ezen múlik annak időtállósága és keménysége. A szivacstöltet manapság általában habszivacs szokott lenni. A normál szivacs kiválóan használható háttámláknak, ülőfelületeknek. A kemény szivacs értelemszerűen tömörebb, sűrűbb, kevésbé rugalmas anyag. Komfortos kerti párnát készíthetünk a keményebb habszivacsból is. Ez már csak igényeinken, szokásainkon múlik.

Affectionate couple and pillow fight at bedroom

A nagyobb párnákat, például a kerti kanapé vagy a kerti hinta hátpárnáját érdemes akár poliészter golyó töltettel varrni. Ezek az apró golyócskák habosított poliészterből készülnek, és nem esnek össze, jó minőségű, rugalmas töltetek, melyeket hosszútávon tudunk használni. Elég csak felrázni őket, ha összeesnek. Ez az a párnatöltet, amit a babzsák fotelekben használnak.

De a háttámlákhoz és a kültéri, kisebb méretű, nem ülő célt szolgáló díszpárnákhoz nyitott cellás szerkezetű szivacspárna töltetet is vásárolhatunk. A nyitott cellás megoldásnak köszönhetően a párna könnyebben szárad, ha nedvesség, esővíz éri, illetve jobban is szellőzik, így nem áll össze a töltet, nem penészedik be.

A kerti párna stílusa

A kerti bútor és a párna stílusa

A kerti párna stílusa jó, ha illeszkedik a kerti bútor szett által képviselt formavilághoz, stílushoz. Például egy loft vagy DIY szemléletet képviselő raklap kerti kanapé párnái lehetnek nagyon és bohókásak. A raklapból készült kerti bútorhoz úgyis szükséges párnát használnunk, ráadásul a raklapok mérete miatt az ülőfelületre eléggé széles párnára lesz szükségünk. A háttámla is lehet nagy, akár poliészter gyöngyökkel töltött párna, sőt, minél többet használunk, annál jobb, hiszen a raklap durva, nyers megjelenését érdemes minél nagyobb textilfelülettel, minél több párnával ellensúlyozni.

A modern megjelenésű kerti bútorokhoz, például a szögletes modern műrattan szettekhez készíthetünk elegáns, egyszínű párnát is. A stílus a bézs, fehér, és más pasztellszíneket kedveli, illetve a fekete és a fehér szín kontrasztját, de vigyázni kell, mert ezek a színek könnyen piszkolódnak, főleg kültéren. Azonban a saját kerti párna készítésnek megvannak az előnyei, hiszen könnyen választhatunk olyan elegáns és praktikus anyagot, amely stílusában is illeszkedik a kerti bútorunkhoz.

Pouf on wooden terrace with rattan sofa and table in the garden

A fa kerti bútor sokféle stílust képviselhet. Ötletes és üde megoldás lehet a tengerész stílus tematikájában berendezni a teraszt, kertet. Ekkor a hangulatos kültéri világítás mellett vidám kék-fehér, esetleg piros-fehér, vagy valójában bármilyen színű csíkos kerti párnákat varrhatunk.

A skandináv stílust teremtjük meg teraszunkon, ha egyszerű, világos kerti bútorainkat élénk színű, kék vagy zöld, esetleg piros vagy sárga színű, e színeket bátran kombináló díszpárnákkal egészítünk ki. A színes párnák lehetnek mintásak is, a környezet azonban legyen semlegesebb.

A vintage vagy vidéki hangulatú kertekbe, teraszokra, vesszőfonott bútorok, fehérre mázolt fa kerti padok és székek párnái lehetnek virágmintásak, minél visszafogottabb, világosabb színű mintával. A hangulat erősítése, a stílus karakteresítése céljából még díszszegélyt is varrhatunk a kerti párnákra, csipkéből.

Two vintage white chairs, colorful velvet pillow and fence palisade on background decorated with

A színek harmóniája

A színek harmónikus összhatására a kerti bútorok esetében is gondolni kell, a kiegészítők megválasztásakor is szükségünk lesz arra, hogy egymással harmóniában legyenek a különböző textilek, díszpárnák színei. Az asztalterítő, a kerti párna, a napernyő, az asztalterítő színe, még ha nem is azonos, jó, ha harmóniában van egymással.

A színek kiválasztása során az egyik legfontosabb, hogy passzoljanak egymáshoz. Ha valaki az élénk színeket szereti, akkor egy kiválasztott, élénkebb árnyalatot tompíthat azzal, hogy szürke, vagy más, neutrális színnel ellensúlyozza.

Ugyanez a helyzet a mintákkal is. Ha a harsányabb, élénkebb mintát választjuk, például színes virágmintát, vagy a most nagyon divatos dzsungel tematika faleveles zöldjét, akkor azt egy-két kerti párna esetében tegyük, a többi textil legyen minta nélküli egyszínű, tompább árnyalatú.

Mostanában nagyon divatosak a geometrikus minták és az élénk színek is. Mindezt fehérrel, vagy a fa színének egyszerűségével ellensúlyozva vidám, mégis divatos és ízléses kerti nappalit rendezhetünk be.

párna varrás

Kerti párna varrás

Székpárna varrás, lépésről-lépésre.

  1. Először kivágjuk a kötőpánt anyagát, legalábbis, ha szeretnénk, ha lenne a kerti párnahuzaton kötő. Ezek darabja egy-egy 35×10 cm-es csík, melyet az anyag színével kifelé összehajtunk, élesre vasalunk, és összevarrunk.
  2. Mérjük le a párnák méretét, ha huzatot varrunk, a szék ülőkéjének felületét, ha párnát. A cipzárnak 2 cm-t kell hagynunk az egyik oldalon, ha párnát varrunk, melyet meg szeretnénk még tölteni, akkor annak is hagyjunk helyet, legalább 5-10 cm-t.
  3. Fektessük egymásra kiszabott szövetdarabokat, színnel kifelé. A cipzáras oldalon hagyjunk helyet a cipzárnak, amúgy pedig gombostűvel rögzítsük a varrás helyét.
  4. Varrjuk össze az összetűzött részeket, és varrjuk rájuk az előre elkészített kötőpántokat is.
  5. Fektessük a cipzárt egy sima felület­re, és illesszük oda a párnahuzat cipzárnyílásához. Gombostűzzük a cipzárt a helyére, majd varrjuk le.
  6. Ezután varrjuk össze a többi oldalt is, és kész is a párnánk!