Vonjuk be a gyereket a döntésekbe

Ami sokat hozzátesz a megfelelő hangulathoz, az az ifjúsági szoba festése. A színek ugyanis nagymértékben meghatározzák, hogy milyen lesz egy helyiség összképe, és nyilvánvalóan fontos, hogy az a környezet, amiben a legtöbb időnket eltöltjük, olyan színekben pompázzon, ami nekünk tetszik.

Ezért kell hagynunk, hogy a gyerekünk is maga döntse el, hogy milyen színvilágú szobát szeretne. Az ifjúsági szoba kifestése előtti célszerű kikérni a véleményét arról, hogy milyen színű festékeket vásároljunk.

Fontos tényező tehát a gyerkőc ízlése, de legalább ennyire lényeges az is, hogy a szoba összképe a végén kellemes legyen. Ez pedig akkor lesz így, ha a választott szín passzol a környezetébe.

Persze meg lehet közelíteni a kérdést fordítva is, és a választott színhez kereshetünk utólag gyerekbútorokat. De ha csak egy „egészségügyi” festésről van szó, melynek során a bútorok nem cserélődnek le, bizony ezek árnyalatát is szem előtt kell tartani. Hiszen nem mindegy, hogy milyen a szekrény, a gyerekágy, az íróasztal. Nem minden szín mutat jól bármilyen árnyalatú fal mellett.

Vonjuk be a gyereket a döntésekbe

Mit tudjon a festék?

Egy másik jó kérdés, hogy milyen festéket használjunk az ifjúsági szoba kifestéséhez. Jó pár éve ez még nem lett volna kérdés, hiszen nem nagyon volt miből válogatni. Most már azonban különféle minőségű, tulajdonságú festékek léteznek, amik között érdemes alaposabban szétnézni.

Egy gyerekszobába remek választás például a letörölhető falfesték. A gyerekek sok időt töltenek a szobájukban, kortól függően akár firka is kerülhet a falra, vagy egyéb szennyeződés. Például ételmaradék a kamaszok esetében, akik szeretik az étkezéseket is a szobájukba elvonulva megoldani. Most már nem csak álom, hogy egyszerűen le tudjuk törölni a falat, eltüntetve a különböző foltokat róla! Lemosható falfesték ez teljes mértékben lehetséges.

Érdemes lehet esetleg elgondolkozni azon is, hogy olyan falfestéket válasszunk, amiben penészedésgátló van. Sajnos nagyon sok házban nem megfelelő a szigetelés, vagy éppen a szellőzés, ennek köszönhetően minden igyekezet ellenére újra és újra megjelenik a penész. Ennek kiküszöbölésére többféle eszköz rendelkezésre áll.

Az egyik például a penészedést gátló falfesték, melyben egy olyan anyag van, ami megakadályozza a penész terjedését, gombaölő hatású. Önmagában valószínűleg nem fog csodát tenni, de abban segít, hogy hatékonyabban vegyük fel a harcot a penészedés ellen.

Természetesen a minőségről sem szabad megfeledkezni. Az igazán jófajta falfestéket elég egy rétegben felvinni, és gyönyörűen fednek. Nem kell többször is átkenni a szobát. Ennek köszönhetően a munka sokkal hamarabb el fog készülni, és valószínűleg az eredmény is szebb, minőségibb lesz, mintha többféle festékkel több rétegben dolgoztunk volna.

A jó minőségű festékek tartósak, így esztétikai okokból biztosan nem kell majd a következő néhány évben ismét kifesteni a szobát!