Kerti járda

Hogyan készül egy kerti járda házilag? A kérdésre választ adnak, inspirációt nyújtanak ezek a zseniális kerti út ötletek egy cikkben összegyűjtve. Minél egyedibb kertet szeretnénk, annál több alkotóelemet kell házilag megalkotnunk. Legyen az kerti bútor vagy kerti tároló, esetleg kültéri sütögető, kerti csap, vagy épp járda. Mindenre van házi megoldás, csak kreativitás kell hozzá, illetve tervezés és precíz munka.

A következő cikkben a kerti járda, kerti utak témakörét járjuk körbe.

Kreatív kertek

A kertek kreatív kivitelezése nem ér véget a kerti bútornál. Ahogy a kert sem, hiszen sokan nem csak hétvégi pihenésre használják azt. Van, aki konyhakertet gondoz, mások gyönyörű virágokat gondoznak impozáns kertecskéjükben. Ha arra törekszünk, hogy a praktikus megoldások mellett egyedi megjelenést is kölcsönözzünk kertünknek, akkor például a kert felparcellázására is találhatunk egyedi módot.

Kert felparcellázása, gabion kerítéssel

Van, amikor egy kisebb udvart, kertet szeretnénk több részre osztani. Például egy kiülés teraszt szeretnénk kerti asztallal és kerti székekkel, a túloldalon pedig egy kisebb konyhakertet, arrébb pedig néhány négyzetmétert a virágoknak kerítenénk le. Ilyen esetben, főleg, ha tényleg kicsi az udvar, érdemes lehet alacsonyabb kerítést, szinte csak jelzés értékű, 50-80 cm-eset építeni. Nem kell ehhez kovácsoltvas, esetleg egy kis dekoratív fakerítést is készíthetünk. De íme egy nagyszerű ötlet, a gabion, mellyel egységessé tehetjük udvarunk arculatát.

Gabion

Ugyanis a gabion egy univerzális, rengeteg módon használható, kreatív, mutatós és egyszerű módja az építésnek. A kerti pad, kerti kanapé mellett kisebb lépcsőket, kisebb-nagyobb kerítéseket is létrehozhatunk gabionból. Ha pedig kövekből rakjuk a kerti járdánkat, akkor ugyanazokból a kövekből rakhatjuk ki a gabiont is, és máris egységes profilt teremtettünk.

A gabion úgy készül, hogy kifeszítünk két fémhálót, és középen feltöltjük valamilyen anyaggal, főleg kövekkel, esetleg bontott téglával, terméskővel a két háló közötti rést. Bárhogy alakíthatjuk az általunk épített kerítés formáját, így aztán nem csak kerítés, de kerti csobogó, díszkert, sziklakert, bármi készíthető ezzel a megoldással. A töltőanyagul szolgáló kő pedig egyúttal dekorációs elem is. De futónövényeket is telepíthetünk erre a kerítésre.

Kerti út, kerti járda ötletek

Ha kerti járdát, közlekedőt szeretnénk építeni az udvarunkba, akkor a megszokott megoldások mellett formabontó ötleteket, anyagokat is használhatunk. Mindezt pedig sajátkezűleg is megvalósíthatjuk.

Kerti út készítése térkő sablonnal

A térkő sablonos kialakítás igazán népszerű mostanság, bár ennek ellenére vannak, akik nem mernek belevágni. Pedig nagyon jó megoldás arra, hogy egyedi megjelenésű, stílusunkhoz, otthonunkhoz illő kerti járdát, közlekedőt készíthessünk.

Kerti járda térkövezés

Íme a térkő sablonos kerti út készítésének menete.

A térkő sablonnal készülő kerti út egyik legfontosabb része az alapozás. Egy mindenképpen vízszintes, síkfelületre készíthetjük csak el a kerti járdánkat. Miután elkészültünk az alapozással, elő vehetjük a térkő sablonunkat. Először is kiássuk annak méretét a földből, majd letesszük a sablont a földre, és beleöntjük a betont. Miután vártunk negyedórát, óvatosan kivesszük a sablont, majd következhet a következő rész, amit sablonnal kiöntünk. A réseket földdel is kitölthetjük, de választhatunk más megoldást is erre.

Járólap saját formával

Megoldható az öntött betonformás kivitelezés úgy is, hogy saját formát készítünk. Valamilyen régi edény, tányér, csésze is megteszi. Fontos, hogy az erre a célra használt formát beolajozzuk használat előtt. Kisebb kavicsokkal és kövekkel is feldobhatjuk a sajátkezűleg készített betonjárdát.

A beton járdák színezése

A betonból készített kerti utat színezhetjük is. Ezzel különlegessé tesszük, még több lehetőséget nyerünk az egyedi kialakításra. A célnak megfelelő betonfesték felhasználásával érdemes színeznünk a betont. Így akár többszínű betonjárdát is készíthetünk. A beton festéséhez egyszerű betonfesték is létezik, valamint csiszolt betonhoz használható betonszínező anyagot is találunk a szakáruházak kínálatában. Utóbbi sokkal tartósabb. Bármelyiket is választjuk, biztos, hogy egyedi és igényes betonjárdát készíthetünk vele. Fontos, hogy egyenletes felületre fogjuk tudni szépen felvinni ezeket a színezőket. Ennél összetettebb munka, minták készítése, illetve egyenletlen, kisebb, részletesebb felületek festése már a szakember dolga.

Mozaikkal kirakott kerti járda

Kerti járda kőmozaikból

A kőmozaikból készülő kerti járdához szinte bármilyen követ választhatunk, azonban nem árt, ha valamennyire lekerekített formájú köveket használunk. Készítéséhez bármilyen kő megfelel, bár a lekerekített formájúak az ideálisabbak.

Kő mozaik kerti járda

A kavicsokhoz zsákos dekorkavics formájában is hozzájuthatunk, de akár gyűjtögethetünk is. Más burkolatokkal is kombinálhatjuk a kavicsokat, ha ötletes az elrendezés, mutatós az eredmény, akkor egyáltalán nem probléma, sőt, az eredmény nagyon különleges lehet. A kőmozaik titka az ügyesen eltervezett kompozíció kialakítása, a szép, különleges mintákban, az aprólékos kivitelezésben rejlik az esztétikum. Nem baj, ha nem teljesen lesz egyenletes a talaj, hiszen egyrészt ez kivitelezhetetlen egy ilyen kavicsmozaik kialakítása során, illetve olykor még a különleges megjelenéshez is hozzájárul. Azonban figyeljünk oda arra, hogy ne legyen túlságosan göröngyös az így létrehozott padló, kerti út, hiszen az a használat és a megjelenés rovására megy.

A kavicsmozaik készítését több módon is kivitelezhetjük. Készíthetünk formát, amelyet a különböző árnyalatú, méretű és formájú kavicsokkal töltünk ki. Ebben az esetben előre elkészítjük a betonalapot, majd a formasablon használatával elhelyezzük benne a köveket. Az is megoldható, hogy egy homokkal kitöltött keretbe fejjel lefelé elhelyezzük a köveket, majd elkészítjük a betonalapot, és belefordítjuk. 

Kerti járda üvegmozaikból, csempemozaikból

A kerti járólap lehet igazán különleges, keleti hatású is. Ezt üvegmozaikkal vagy csempedarabokkal érhetjük el. A legjobb megoldás, ha a már tárgyalt betonalapot használjuk, és annak felületén rakjuk ki a mozaikot. Mindezt csinálhatjuk sablonnal is, melyet előre elkészítünk. Régi csempemaradványokat, vagy épp üveget is használhatunk, de eltérő színű és méretű mozaikcsempéket is vásárolhatunk. A csempe- és üvegdarabkákat kövekkel, kavicsokkal is kombinálhatjuk. Fontos, hogy előre eltervezzük a színeket, a mintát, a méreteket. Így vágjuk darabokra a csempét is. Az előre megálmodott minták lerakása után egyedi és különleges kerti járdánk lesz. Rajtunk múlik, hogy keleti hangulatú, egzotikus megjelenésű járda lesz a végeredmény, vagy esetleg egy vidám, bohókás kerti út. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy az eredmény látványos és egyedi lesz.

Téglából készített kerti járda

A bontott tégla is nagyon dekoratív, éppen ezért kiváló alapanyaga lehet egy kerti útnak, vagy akár egy terasz burkolatának. Kocsiút készítésére azonban sem a tégla, sem a fentebb említett kőmozaik nem alkalmas. Ha rusztikus megjelenés a célunk, akkor érdemes bontott téglát választanunk, azonban, ha valamennyivel modernebb hatást szeretnénk elérni, akkor az újonnan vásárolt tégla lehet a jó választás. A téglából készített kerti járda mindkét esetben otthonos, természetes hangulatot kelt, maga a tégla csak a rusztikus vonalat tudja fokozni vagy épp mérsékelni. Ha bontott téglát választunk, akkor arra is gondoljunk, hogy az eltérő árnyalatú téglák fokozzák a variációs lehetőségeket.

Tégla járda

A kerti téglából készülő út esetében elég egy maximum 30 cm mély nyomvonalat ásnunk. Ezután körbe kell zsaluznunk a kerti járda peremét. Alapnak érdemes sódert raknunk, majd pedig habarcsot használva letehetjük a téglákat, fektetve.