A kerti konyhának el kell látnia egy konyha funkcióit, de ki kell használnia a szabadtér nyújtotta előnyöket is. Ez a bejegyzés segít eligazodni a kerti konyhák világában. Hogy el tudjuk dönteni, pontosan milyen kerti konyhára van szükségünk, és hogyan valósítsuk meg azt.

Milyen kerti konyhák léteznek?

Persze a válasz: bármilyen lehet egy kerti konyha. A mi igényeink szerint kell kialakítanunk, hogy kényelmes, használható hellyé váljon, ahol jól érezzük magunkat, és élünk minden általa nyújtott lehetőséggel. Így aztán egy jó kerti konyha mind megjelenésében, mind fekvésében, mind berendezésében személyes igényeinkhez igazodik.

Napjaink kerti konyháit ugyanis már nem az az életvitel hívta életre, mint a tradicionális falusi kültéri konyhákat. Ma már a napi háztartás körüli munkák helyett pont a kikapcsolódás, és a közösségben töltött pihenés, a vendéglátás, a szabad levegőn töltött pihenés tere lett a kerti konyha.

Mediterrán kerti konyha

Az egyik legismertebb és legelterjedtebb típus. Talán a mediterrán országok által ihletett természetközeliség, és ezeknek a területeknek a vendéglátási szokásai hozták meg a kedvet ahhoz, hogy nálunk is elterjedjen el a kerti konyhák.

A mediterrán kerti konyhák legfőbb jellemzői közé tartozik a tágas tér, az otthonos hangulat. Hiszen egy nagy család vagy egy méretes baráti társaság számára is elegendő hellyel kell rendelkeznie a déli emberek szabadtéri konyhájának. A mediterrán kerti konyhában nagy, széles kerti asztal található, hiszen általában sok ember üli körbe azt, kovácsoltvas kerti székeken, vagy éppen terméskőből épített kültéri padokon. Ha pedig a köveknél tartunk. A mediterrán kerti konyha stílusbeli jellemzője az ihletet adó vidékekre jellemző kőburkolat. Sajátos életérzés és a tenger illatának emléke jellemzi a mediterrán kerti konyhát!

Mediterrán kerti konyha

Vidéki kerti konyha

A falusi nosztalgia, a rusztikus vidéki stílus ihlette ezt a típusú kerti konyhát. régen az állattartással kapcsolatos élelmiszer feldolgozás, a falusi élet szokásaihoz kapcsolódó gyakorlati funkciók teremtették meg a kültéri konyhák igényét. Napjainkban a divatos nosztalgia, a múlt tiszteletével ötvöződő modern szokások hívják életre azt. A vidéki kerti konyha búboskemencéjében egyaránt sülhet kenyér, töki pompos, vagy éppen pizza, vagy a steak mellé készülő fűszeres kenyérke. De a vidéki kerti konyhában helyet kaphat a sparhelt, a füstölő, de a beépített grillező is. Mert a hagyományos népi ízek könnyedén keveredhetnek a világ más tájairól hozott ízekkel és ételekkel. A vidéki stílusú kerti konyhában találhatunk bontott téglát, díszítőelemként, kivált előny, ha pecsétes, de általában a nagyméretű, fehérre vakolt felületek jellemzik.

Vidéki kerti konyha

Modern kerti konyha

A modern kerti konyha a letisztult és egyszerű kinézetre, átgondolt modern lakberendezési stílusjegyekre emlékeztet. Nincs benne semmilyen rusztikus, vagy nosztalgikus elem, vidéki hangulatú díszítőfunkció. Ha beépített elemekből áll, azok lehetnek fából, téglából, de éppen betonból is készülhetnek. A konyhai eszközök pedig szinte teljesen egy modern beltéri konyhát tükröznek. Persze a modern kerti konyhában is találhatunk kerti grillezőt, főzésre kialakított helyet és eszközöket. Csak éppen nem jellemzi a terrakotta térkő, a bontott tégla vagy a díszkő, a búboskemence, a sparhelt, és a többi, egyértelmű stílusjegyeket hordozó eszköz és díszítés. A modern kerti konyha egy letisztult megjelenésű otthon udvarának, teraszának lehet méltó kiegészítője. Épp úgy a tulajdonosok és vendégeik szeretett közösségi tere, a kültéri sütögetés, főzés örömét szolgáló, kényelmes, átgondolt, és persze modern helyszín. A modern kerti konyha is lehet fedett vagy fedetlen, épített, zárt, vagy éppen nyitott. A lényeg, hogy ha kerti konyhát tervezünk, nem vagyunk kötelesek a vidéki stílust, vagy épp a mediterrán megjelenést követnünk. Koncentráljunk a funkcióra, saját igényeinkre és saját stílusunkra.

Modern kerti konyha

Kerti konyha egyszerűen: bútorokkal, grillezővel

A kerti konyha lehet épített, fedett, és teljesen szabadon álló is. Modern és hagyományos, vagy épp az említett mediterrán hangulat közvetítője. Ha nem szeretnénk kerti konyhát építeni, akkor egyszerűbb megoldást is választhatunk. Kerti bútorok és kerti tárolók segítségével is kialakíthatunk egy kényelmes, funkcionális konyhát. Egy grillasztalt, néhány tároló helyet, egy szabadtéri zsúrkocsit, egy kis szabad felületet az étel előkészítésének. Persze nem hiányozhat a kerti étkezőbútor sem. Ha nem tervezünk bográcsban főzni, akkor a grillező mellé egy hordozható főzőlap dukál, persze ha komplex fogásokat tervezünk kint főzni. Azonban, ha fa bútorokat választunk, és elektromos eszközöket tartanánk kint állandó jelleggel, akkor szükség lesz egy tetőre is.

Kerti grill építés

A kerti grill sokszor az épített kerti konyha eleme, de különálló kerti grillezőt is építhetünk, hiszen az is előfordulhat, hogy csak kerti bútorokkal, és némi pakolóhellyel vesszük azt körbe. Ilyenkor ráadásul arra is lehetőségünk van, hogy a grillezőt üljük körbe. Nincs is jobb, mint a faszénen sülő húst egy pohár zamatos sörrel körbeállni a haverokkal egy nyári szombat délutánon.

Ehhez már csak pár lépés kell. Tervezés, és megvalósítás. Íme a lépések.

Amikor a kerti sütő helyét keressük, vegyük figyelembe a kert adottságait, a konyha, vagy legalább a kültéri pakolófelületek közelségét, illetve az étkezés helyét. Hiszen praktikus, ha ezek a helyszínek nem esnek lehetetlenül távol egymástól. Szánjunk egy kis időt a kerti grillező megtervezésére is. Többszinteset szeretnénk, esetleg egy kis nyársalóhely a cél, ahol a finom bográcsételek is kényelmesen elkészülhetnek. Esetleg komplexebb ételeket szeretnénk itt készíteni? Tervezzünk meg mindent előre, hiszen nem most kell spontánnak lennünk. Ha körbe szeretnénk ülni a grillezőt, hagyományos nyársalásra is használnánk, akkor alacsony, zárt, és peremmel rendelkező eszközt kell építenünk. Ha álló grillezőt szeretnénk, akkor az egyik oldalt legyen nyitott a grillező. Építhetünk hozzá különböző tárolókat is.

Mikor kijelöltük a megfelelő helyet, betonból készítünk egy alapot a kerti sütőnek. Kb. 20-40 cm mély gödörre lesz szükségünk ehhez, a talaj adottságaitól függően. Az alap méretét a tervezett kerti grillező mérete határozza meg, értelemszerűen. A kiásott gödröt feltöltjük betonnal, és síkhálót, vagy betonacélt is elhelyezhetünk benne.

Kerti grill építés

Fontos, hogy időt kell hagyni a betonnak a kiszáradásra, ezért legalább egy hetet várjunk. Addig még van időnk a grillező megjelenésének pontosítására, átgondolására.

Mikor kiszáradt a kerti grillező beton alapja, akkor következhet az úgynevezett tűztér kialakítása betonból. Általában 50-70 cm oldalú négyzetet szoktak javasolni, ez a méret elegendő szokott lenni. Fából készült zsaluból kell kialakítani a grillező tűzterét, melyet később 30-35 cm magasságban helyezünk el. A betonból készült tűztérnek is szüksége van néhány nap száradásra. A tűztér közepén lennie kell egy vasrácsnak.

Miután végeztünk az alapozással, elkezdhetjük kirakni a nyársaló, grillező falát. A leggyakrabban téglát használnak erre a célra. Az első sorban hagyni kell egy kis szellőzőnyílást. Mikor a grillező falát rakjuk, akkor az időközben kiszáradt tűztér rögzítéséről sem szabad megfeledkeznünk. Miután ezzel megvagyunk, folytathatjuk a grillező falának az építését. A grillező fala 50 cm-es akkor, ha nyársalásra és bográcsozásra szánjuk, így kényelmes körül ülni a grillezőt. Azonban, ha például épített kerti konyha elemei közé tervezzük a grillezőt, vagy egyszerűen egy konyhapult nagyságút szeretnénk, akkor az egyik oldalt nyitott, a másik három oldalán zárt grillező legalább 80 cm magas legyen.

A grillező lehet többszintes is. Ekkor több rostélyt, azaz épített polcot használunk. Ilyenkor, ha ég a tűz, egyszerre több szinten tudunk ételt készíteni, persze eltérő hőfokon. A grillezőhöz építhetünk tároló helyet, például a fa tárolására. Vagy étel előkészítő pultot. A kreativitásunkra és az igényeinkre van bízva, hogy hogyan alakítjuk ki a grillezőt. Ami nagyon fontos, az az, hogy amikor végeztünk, ki kell kennünk hőálló anyaggal a kerti grillező tűzterét.

Felhasznált képek, videók: