Montázskészítés, nem csak számítógéppel

Manapság a különböző telefonos és webes alkalmazások rengeteg kreatív lehetőséget tartogatnak számunkra. Fotóalbumokat, montázsokat, szerkesztett képeket készíthetünk velük. Miközben ezek alkalmazása és ismerete tagadhatatlanul hasznos egy gyerek számára is, fontos azt is figyelembe vennünk, hogy a kézügyesség fejlesztésére bizony sem a billentyűzet, sem az egér nem alkalmas.

Így aztán például bevezethetjük a kézzel készített ajándékok szokását, hogy gyermekünk mindig valami kreatív dologban gondolkodjon, mikor egy-egy születésnap közeleg. Fontos, hogy a végeredményt mindig látványosan becsüljük meg, használjuk.

Például egy közös utazás, ünneplés, vagy néhány egyszerű, de kedves hétköznap, mókás délután fotóit hívassuk elő. Találjunk ki egy témát, ami köré felfűzheti gyermekünk a fotókat, és készítsünk együtt vele egy látványos tablót. Ezeket ajándékba is adhatja, de bármelyik szoba dísze lehet egy-egy ilyen tematikus tabló. Például a közös vízparti nyaralás emlékeit a tengerész témára építve készítheti el. Egy katalógusból kivághatunk különböző hajókról, mentőövekről készült fotókat, rajzolhat világítótornyot, melyet saját kézzel dekorál ki. Napernyők készülhetnek szárított virágsziromból, sirályok maradék fehér textilből, masni formára hajtogatva. A vizet ő festheti a háttérre.

A montázs tematikája persze igazodhat az évszakhoz, gyermekünk érdeklődési köréhez. A fiúknak lehet autópálya vagy város a háttér, villamossal és buszokkal. Engedjük szabadjára fantáziánkat, hogy végül ők is ezt tegyék!

Naptár karácsonyra?

A következő év követéséhez már könnyedén készíthetünk naptárakat, kézzel. Nyomtassuk ki hónapnézetben a naptárat, de akár kézzel is megírhatja gyermekünk. A dekoráció már szintén az ő feladata. Rajzoljon évszakokat. Az őszhöz levélnyomatot, a tavaszhoz hercegnőt vagy kislányt, virágsziromból ragasztott szoknyával. Karikázzuk be előre a családi születésnapokat, matricával is jelezheti őket gyermekünk. A montázshoz hasonlóan ragaszthat, fonhat, fűzhet textileket, gyöngyöt, termést, faleveleket vagy bármit, ami eszébe jut a naptár díszítéséhez. Minél személyesebb, annál jobb! Kreatív játék, szórakozás, és mindenki kaphat egyet a fa alá.

Készítsük együtt mindennapi eszközeinket

Ékszertartó? Nagyon egyszerű, mégis látványos eszköz, ahol a praktikum és a dekorációs cél egy hangulatos kis tárgy formájában találkozik. A trendeket uraló vintage stílus jegyében alkossunk kézzel, gondoljuk újra az egyes tárgyak szerepét!

Például vegyünk egy fa képkeretet, melynek hátára filcet ragasztunk, esetleg egy kiszuperált fali kulcstartót alakítsunk át. A fülbevalók, csatok dekoratív tárolására alkalmas eszközt gyermekünk díszítheti. Csipkeszalag, vagy különböző mintájú textilekből készült szalag, gyöngyök, szárított virágok, fonott díszek.

Na és mi a helyzet a kisfiúkkal?

Őket valószínűleg nem fogja lekötni az ékszertartó. Azonban lehet egy saját barkácsdoboza! De nem ám műanyag! A kézművesboltokban lehet kapni natúr ládikókat, melyeket aztán saját kézzel festhetünk ki. Kisebb eszközeit ebben tarthatja ügyes kis lovagunk. Válassza ki a festék színét, válasszon saját fogantyút a ládikára, hiszen a cél, hogy testreszabott eszköz legyen.

Milyen eszközökre lesz szükségünk?

Ezekhez a kézművesfoglalkozásokhoz, melyek bármelyik esős délutánt jobban feldobnak, mint a legizgalmasabb mesefilm, nem kell sok eszköz.

Tartsunk otthon egy tárolót erre a célra, maradék anyagokkal, a szabadtéri sétán gyűjtött vadgesztenyékkel, termésekkel, hiszen minden jól jöhet egyszer.

A kreativitás kibontakozásához persze kell egy kényelmes kis dolgozósarok is. Gyermekünk íróasztalát úgy válasszuk tehát ki, hogy könnyű legyen rendet tartani rajta, stabil legyen, és legyen elég helye a különböző tevékenységekhez. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a számítógép ne az íróasztalán legyen, hiszen egy kisiskolásnak még nincs olyan sok feladata ezzel az eszközzel. Így az gyerek íróasztalt tudatosan erre a célra alakítsuk ki, ne számítógépasztalt válasszunk. A megfelelő gyerekbútorral kapcsolatos ergonómiai elvárások is fontosak. Ha gyermekünk sokat rajzol, választhatunk dönthető felületű íróasztalt is számára.