Dúsítsd fel a talajt!

A szeptember kiváló időszak a kert trágyázásához, hiszen már nincs túl meleg, de a talaj még jól átmozgatható. Ezért ilyenkor érdemes felásni a kertet és beforgatni a trágyát. Nem kellemes feladat, de a kerted nagyon hálás lesz érte, ráadásul ezzel a tevékenységgel az izmaidat is átmozgathatod.

Segíts a füveden!

Szeptember a legjobb időszak a zöld- vagy műtrágyázáshoz is, amivel rengeteget javíthatsz a gyeped minőségén. Ha műtrágya mellett döntesz, ügyelj annak alacsonyabb nitrogén, és magas káliumtartalmára. A tápanyagok bejuttatása sokkal eredményesebb lesz, ha a frissen megnyírt gyepet egyúttal az erre való eszközzel át is szellőzteted. A szellőztetés járjon együtt az új magok kiszórásával is, így biztosan nem lesz foltos a fűszőnyeg.

Takarítsd be a gyümölcsöt!

Az nyilvánvaló, hogy az érett termést le kell szedni a fáról, majd megoldani a tartós elhelyezését száraz, hűvös helyen, jól szellőző tárolóban. Az viszont ugyanolyan fontos, hogy a magától lehulló gyümölcsöt is mihamarabb be kell gyűjteni. Egyrészt még elég meleg van ahhoz, hogy hamar rothadásnak induljon, másrészt pedig a könnyen hozzáférhető, enyhén erjedő, magas cukortartalmú gyümölcsök a környék összes csigáját oda fogják vonzani.

Vidd be a növényeidet!

A mediterrán származású növényeknek már ilyenkor is hűvösek lehetnek az éjszakák, ezért érdemes őket áttelepíteni olyan világos helyre, ahol biztosított a számukra az állandó 10-15 fokos hőmérséklet. Mielőtt beviszed ezeket a növényeket, fontos lemosni a leveleiket, és akár is át is ültetheted őket egy nagyobb cserépbe. Ha nem a meleg lakásba kerülnek, akkor már tápoldatozni sem szükséges őket és a locsolásuk mértékét is csökkentheted.

Ültess virágot!

A tavasz beköszöntével csodás tulipánjaid, gyöngyikéid, jácintjaid és nárciszaid lehetnek, ha azok hagymáit most ülteted el, és még van idejük a fagy beállta előtt meggyökerezni. Ültetésnél ügyelj arra, hogy kellő mélységbe helyezd el a tiszta, egészséges hagymákat, méghozzá lehetőleg fejjel felfelé. Az így ültetett hagymákból fakadó hajtások ugyanis erejük teljében érik el a földfelszínt és sokkal szebben, gazdagabban virágoznak majd.