Hogyan bánjunk kerti szerszámainkkal? Mi a legmegfelelőbb módja tárolásuknak, tisztításuknak? Néhány tipp segítségünkre lehet, hogy minél tovább használhassuk kedvenc, jól bevált eszközeinket. Mert ahogy közeleg a tavasz, a kerti bútorok, kerti kanapé és a grill mellett a kerti szerszámok is előkerülnek téli rejtekükből. Ahhoz azonban, hogy évről-évre megelégedve vehessük őket újra használatba, gondoskodnunk kell a megfelelő tárolásról és karbantartásról is. Hiszen csak a jó minőségű és jól karbantartott kerti eszközök lehetnek igazán segítségünkre a kerti munkákban.

Gardening tools on wooden background flat lay

A kerti szerszámok megfelelő tárolása

A kerti szerszámok tárolásának a legfontosabb szempontjai, hogy a szerszámok élének tompulását megelőzzük, illetve a rozsdásodástól is megóvjuk őket. Ezért nem szabad a padlón fekve tárolni a szerszámokat, mert ilyenkor tompulhat az élük. Nem szabad nedves, párás helyen hagyni őket télre, mert korrodálódhatnak. Az is fontos, hogy a kerti szerszámok tárolása biztonságos legyen. Ne tegyük olyan helyre őket, ahol az éles szerszámok balesetet okozhatnak. Arra is figyelmet és energiát kell fordítani, hogy mielőtt eltesszük a szerszámokat, tisztítsuk meg őket.

Számos szerszámhoz speciális tárolórendszer tartozik, ami falra vagy szekrénybe szerelhető. Némely szerszámok például „Easy Storage” kialakítással rendelkeznek, ami lehetővé teszi azok könnyű tárolását minimális helyigénnyel. Használja ezeket a rendszereket és ügyeljen rá, hogy ne helyezze túl közel egymáshoz a szerszámokat.

Hol tároljuk a kerti szerszámokat? Erre a problémára több megoldás is létezik, csak egy kis találékonysággal kell ötvözni otthonunk adottságait. Mielőtt döntünk a szerszámok tárolásának módjáról, vegyük figyelembe a fent említett szempontokat. Emellett arra is tekintettel kell lennünk, hogy nem szabad egymáshoz túl közel tárolni a kerti szerszámokat. Ezért ne válasszunk túl zsúfolt helyet, vagy ha mégis, találjunk ki valamilyen kreatív megoldást arra, hogy ne érintkezzenek egymással az élek.

Buying Right Garden Tools

Manapság a kerti szerszámok tárolására rengeteg ötletes megoldást találhatunk akár már egy egyszerű barkácsáruházban is. De mi magunk is kialakíthatjuk a megfelelő helyet erre. A legoptimálisabb megoldás nyilvánvalóan a kerti szerszámtároló kisházikó. Az ilyen kerti tárolók nagyon megkönnyíthetik a különböző kerti eszközök tárolását, rendszerezését. Azonban nem mindig van lehetőségünk arra, hogy ilyen helyen tároljuk eszközeinket.

Ha például csak egy kis falfelületnyi hellyel rendelkezünk, akkor érdemes például egy egyszerű polcot használni, melybe hézagokat fűrészelünk a kerti szerszám nyelének beillesztéséhez. Egy falfelületet is nagyszerűen ki lehet használni, ha vertikálisan gondolkodunk. A kisebb eszközöket magasabban lévő polcra helyezhetjük, megtisztítva, dobozokba rakva, biztonságosan elhelyezve. De zsebes tárolókat is használhatunk. A nyeles eszközöket kampókra akaszthatjuk. Legyünk tudatosak az elrendezéskor, hogy megelőzzük a balesetveszélyt. De például huzalokra, csövekre is akaszthatjuk a szerszámokat, ha kevés hellyel rendelkezünk. Ennél ötletesebb megoldás a polctartó konzolok alkalmazása, melyekre csak ráakasztjuk a szerszámokat. A legfontosabb, hogy használjuk ki a fal felületét, magasságát, szélességét a minél hatékonyabb álló tároláshoz, mivel fektetve több szempontból is káros lenne tárolni az eszközöket, ráadásul helytakarékossági szempontból sem túl észszerű ez a megoldás.

Persze rácsos tárolót is használhatunk. Például nagyon kreatív ötlet egy megerősített raklapot élére állítani, és az abban lévő rácsok segítségével különíteni el egymástól az így állva tárolt nyeles kerti eszközöket. Közben a kisebbeket kívülről is ráakaszthatjuk a rácsokra. Persze készen kapható rácsos tárolót is választhatunk, vagy készíthetünk is egyet.

Kerti szerszámok tárolása, karbantartása, tisztítása

Kerti szerszámok tisztítása

A kerti szerszámok tisztítása nem csak elpakolásukkor fontos. Érdemes közvetlenül a használat után megtisztítani őket. A megfelelő tisztítás a karbantartás egyik legfontosabb eleme, hiszen rendszeres tisztítás nélkül sokkal nehezebb lenne megőrizni az eszközök időtállóságát.

Ha nagy sárban, agyagosabb talajon végzünk komolyabb kerti munkát, akkor érdemes a munka végeztével azonnal hozzálátni a tisztításhoz. Az egyik eszköz, amit hatékonyan használhatunk a sár letisztításához, az az egyszerű festékkaparó spakli. Annak élével leszedhetjük a nagyobb sarat a kerti szerszámról munkánk végeztével. A kerti munkák után sokszor az volt a szokás, hogy a nagyon saras szerszámot vizes vödörbe tették egy időre áztatni. Ilyenkor a fanyél is megdagadt, így könnyebben visszaszorult a fémgyűrűbe, amely a szerszám fém részét, élét tartotta. Azonban figyeljünk oda arra, hogy ez a módszer akkor alkalmazható, ha rendszeresen kezeljük rozsda ellen a szerszámot. Egy kis ázás után azonnal töröljük át a kerti eszközt.

A szerszámok fanyelét is le kell tisztítanunk. Mosószeres vizet is használhatunk erre a célra. Miután ezzel megvagyunk, érdemes átcsiszolni a fanyelet. Persze erre nincsen szükség minden egyes használat után. Érdemes inkább néhány havonta végezni egy ellenőrzést, amikor megszemléljük a szerszámok állapotát, különös tekintettel a fémek élességére és a nyél állapotára. Ha az kopott, repedt, akkor le kell cserélnünk. Ilyenkor, tehát a használat gyakoriságának függvényében havi, kéthavi ellenőrzéskor érdemes ápolni a fanyelet is. A mosogatószeres, nedvesrongyos tisztítás, majd csiszolás után bekenhetjük valamilyen olajjal azt, hogy még ellenállóbb legyen.  A kerti szerszám fém részét pedig minden tisztítás után kenjük be rozsdaálló szerrel.

Sokan mondják, hogy faszenet vagy más eszközt használhatunk a szerszámok tárolásakor a rozsda megelőzésére. Igazából bármilyen természetes anyag segíthet, ami beszívja a levegő, a környezet nedvességét. De hosszútávon az átgondolt, álló tárolás, és a rendszeres rozsdaelleni szerrel való ápolás a leghatékonyabb.

A szerszámok karbantartása

A kerti szerszámok karbantartásához a megfelelő tárolás és tisztítás is hozzátartozik. Emellett persze az állagmegőrzés és a rendszeres ellenőrzés, javítás is fontos.

A kerti szerszámok javítása

Hogyan érdemes megjavítanunk az egyes kerti szerszámokat?

A fanyelű kerti szerszámok karbantartása és javítása során fontos, hogy a fa ne száradjon össze, megfelelően illeszkedjen a hüvelybe. A fanyél kezelése a tisztítás és tárolás témánál már szóba került. Azonban mit tegyünk, ha nem illeszkedik a nyél elég szorosan a szárhüvelybe? Erre időnként egy erőteljes ütés is megoldás lehet, de persze a csavarral kell szorosabbra állítani az eszközt. Ilyenkor el kell távolítani a rögzítőcsavart, vagy a szeget. A nyél végét be kell illeszteni, szorítani a hüvelybe. Ha ez megvan, akkor a rögzítő csavart visszahajthatjuk a nyélbe. A teljesen szétszáradt, megrepedt nyél balesetveszélyes, ezért cseréljük le.

Collection of vintage tools on a blue wooden background

A fém felületek esetében nagyon fontos, hogy mindig élesek legyenek, mert ez a kényelmes, hatékony és biztonságos használat feltétele. A fém felületek élezése a felületi tisztítás után következhet. Ilyenkor az élüket élesre köszörüljük, és az eldeformálódott részeket kalapálva egyenesítjük vissza. A gereblyék, ásók és kapák elgörbült lemezei, szélei vagy fogai is lapos kőre fektetve, kalapáccsal vagy csiszolótárcsával korrigálhatóak.

A szerszámok élezése

A nagyobb eszközök esetén egy késélező is hatékony megoldás lehet. Az ilyen élezőket bármelyik barkácsüzletben beszerezhetjük. Használat előtt rögzítenünk kell a szerszámokat egy stabil felületre, majd hozzá is láthatunk a penge élesítéséhez.

A kisebb szerszámok élezését a legtöbbször gyémántporos köszörűvel szokták elvégezni. Az élezés menete nagyon hasonló, mint az előző esetben. Behelyezzük a szerszámot egy jó erős satuba, majd elkezdjük élezni a gyémántporos élezővel. Érdemes először durvább, majd utána egy finomabb felületű élezőt használnunk.

Metszőollókat, a sövényvágó ollókat és a hasonló, kisebb, mozgó alkatrészekkel rendelkező szerszámokat érdemes WD-40-nel átkezelni, mert a rozsdásodástól is meg kell őket óvnunk, és arra is figyelnünk kell, hogy ne ragadjanak be.