Őszintén szólva ez nem éppen az emberek kedvenc időtöltése, de nincs mese, meg kell csinálni. A legtöbb, amit tehetünk, hogy törekszünk arra, hogy minél egyszerűbb legyen, és minél gyorsabban végezzünk vele. Szerencsére a 21. században élünk, ami azt jelenti, hogy a technika lehetőségeket ad olyan megoldásokra, amik egyre inkább kímélnek minket, és a gépekre teszik a terhet.

Önjáró fűnyíró működése röviden

Tolja magát a fűnyíró!

Egy ilyen lehetőség az önjáró fűnyíró is, ami átveszi a munka nehezét. Nem, sajnos azért nem arról van szó, amire a neve is utal, Tehát nem az történik, hogy bekapcsoljuk a fűnyírót, mint egy robotporszívót, és a teraszon lévő kerti bútoron hátradőlve nézzük, ahogy lenyírja a füvet az egész telken, vagy éppen amíg mi munkában vagyunk, és mire hazaérünk csodásan rendezett és rövid fű vár minket otthon.

Sajnos nem erről van szó, de annyit könnyít az önjáró fűnyíró a dolgunkon, hogy nem nekünk kell tolni magát a gépet, hanem megy előre önerőből, nekünk csak irányítani kell, hogy merre menjen. Aki nyírt már füvet nagyobb területen, az tudhatja, hogy ez is mekkora könnyebbség, hiszen egy idő után bizony nagyon megterhelő a fűnyíró tologatása.

Az önjáró fűnyíró alkalmazása javasolt nagyobb méretű telkeken, vagy olyan helyeken, ahol sok a lejtő, illetve dimbes-dombos a terület, mert ilyen esetekben sokkal nagyobb fizikai erőt kell fektetni a fűnyíró tologatásába, ezért jó, ha a gép ezt a munkát elvégzi helyettünk, és nekünk csak menni kell utána, illetve irányítani kell.

Önjáró fűnyíró működése röviden

Mire figyeljünk a fűnyíró kiválasztásakor és használatakor?

Nagy területeknél érdemes minél nagyobb vágószélességben gondolkodni, hogy egyszerre viszonylag sok füvet tudjunk lenyírni. Így hamarabb végzünk, illetve a teljesítménnyel sem érdemes spórolni, hiszen az a cél, hogy a fűnyíró dolgozzon helyettünk. Nagy területeknél a benzinmotoros kivitel ajánlott, egyébként önjáró fűnyíró lehet még elektromos, vagy akár akkus is.

Ha készen vagyunk a fűnyírással, ne kapcsoljuk ki a fűnyírót addig, amíg a helyére nem toltuk, mert ezeket az önjáró változatokat nagyon nehéz mozgatni kézi erővel. Célszerű inkább gyakrabban időt szánni a fűnyírásra, mint hagyni nagyon megnőni a füvet, ezzel is a saját dolgunkat könnyítjük, ugyanis sokkal nehezebb a nagyobb fűvel megverekedni. Ha elhanyagoljuk a gyepet, akkor elszaporodnak a gyomok, és kiölik magát a füvet. Érdemesebb inkább hetente rászánni egy kevés időt, minthogy egy napot eltöltsünk azzal, hogy küzdünk a nagyra nőtt gazzal.

Természetesen akármekkora területen le lehet nyírni a füvet hagyományos, kézi fűnyíróval is, de saját magunkon segítünk, ha egy modernebb, kényelmesebb verziót választunk, ami megy magától, és nem kell akkora erőt kifejteni a működtetéséhez. Meg fogjuk köszönni magunknak ezt a beruházást, amikor nem kell emelkedőkön fel-le tologatni a fűnyírót, mert megy magától. Ég és föld lesz a különbség a korábbiakhoz képest!

Lawn mower