A tanulás sokkal jobban megy, ha nem kell még a napi rutin elsajátításával is küzdeni, hanem koncentrál hatnak rögtön a lényegre. A lényeg pedig az, hogy ebben a tanévben is a tőlük telhető legjobb teljesítményt hozzák. Ehhez persze szükség van arra is, hogy otthon megteremtsük a lehetőséget számukra a nyugodt tanulásra. Ez pedig úgy lehetséges, ha biztosítjuk számukra a megfelelő környezetet, egy kényelmes helyet, ahol tudnak foglalkozni a tanulnivalóval, illetve a házi feladatokkal.

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy szükség lesz egy gyerek íróasztalra ahhoz, hogy a gyerekünk optimális körülmények között tudjon tanulni. Íróasztalból márpedig sokféle áll rendelkezésre, és érdemes alaposan megválogatni, hogy ezek közül melyiket részesítjük előnyben. Különösen akkor, ha azt szeretnénk, hogy sok éven át tudja a gyerkőc hatékonyan használni.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő íróasztalt?

A megfelelő méret

Az íróasztal kiválasztásánál elsősorban azt kell figyelembe vennünk, hogy a gyerkőc mennyire fogja kihasználni (esetleg más tevékenységhez is kell-e a tanuláson kívül), illetve, hogy mennyi helyünk van.

Elég lehet egy kisebb, egyszerű íróasztal is, amennyiben a gyerek szabadidejében nem szeret ott tevékenykedni. Ha viszont gyakran használja a számítógépet, akkor már számítógépasztalban érdemes gondolkodni. Ha pedig még esetleg rajzolni, festeni is szeret, könnyen lehet, hogy érdemes beruházni egy extra nagy íróasztalba.

Minőség mindenek felett!

Amin semmiképpen nem érdemes spórolni az íróasztal kiválasztása során, az a minőség. Normál esetben a gyermekünk 12 évig iskolás lesz, ennyi ideig tehát biztosan szüksége lesz az íróasztalára a tanuláshoz, de az sem ritka, hogy tovább. Vehetünk 2-3 évente egy olcsóbbat, mert a régi nem igazán bírja a gyűrődést, de ennek nem sok értelme van. Olcsóbb és egyszerűbb egyszer beruházni egy magasabb árkategóriás, jobb minőségű darabba, ami végig tudja szolgálni az iskolás éveket.

Pakolhatóság

Nemcsak arra érdemes gondolni, hogy legyen egy felület, ahová a gyerek ki tudja teríteni a könyveket-füzeteket, hanem arra is, hogy legyen tárolóegység az íróasztalnál, ahová pakolhatja, amire éppen nincs szüksége. Ezzel lehet leghatékonyabban elejét venni annak, hogy az asztal rövid időn belül használhatatlan legyen a rajta tornyosuló könyvektől, füzetektől, tollaktól, ceruzáktól stb.

Minimum 3-4 fiók, esetleg egy szekrényes rész praktikus az asztalhoz. De ha sok a holmi, azon is érdemes elgondolkodni, hogy olyan kivitelt válasszunk, ami fölül polcos, így bőven lesz hely mindenhez. A tankönyveken kívül a füzeteket, szótárakat, kötelező olvasmányokat, tűzőgépet, vonalzókat, körzőket, és sok más egyéb eszközt is tenni kell valahová.

Az iskolakezdéshez íróasztal is dukál – segítünk választani!

És neki tetszik?

Kicsit banálisnak tűnhet ez a megközelítés, de nagyon fontos, hogy a gyerkőcnek is tetsszen az íróasztal, szívesen üljön le hozzá – ez ugyanis meghatározhatja a tanuláshoz való viszonyát! Másrészről, mégiscsak az ő szobája, az ő bútora lesz.

Jó kompromisszum, hogy a paramétereket meghatározzák a szülők, leszűkítik a kört olyanra, ami praktikai szempontokat szem előtt tartva szóba jöhet, ezek közül pedig választ a gyerek. Az ő döntése, de mégsem kell megvennünk egy olyan asztalt, amit aztán nem fog tudni jól használni.