Ha kicsi a lakás

Aki kis alapterületű lakásban lakik, annak fontos, hogy apró trükkökkel nagyobbá varázsolja, mert így kevésbé lesz olyan érzése, hogy „összenyomja a tér”. Ennek megvalósítására az egyik legjobb megoldást a tükrök jelentik, mert a fények visszatükrözésével világosabbá válik a helyiség. Természetesen nem mindegy, mennyit és hova helyezünk el.

Modern flat with wooden desk

Ha egy tükörben gondolkodunk, akkor jobb, ha egy nagyobb darabot szerzünk be, de jó ötlet lehet ugyanazon a falon több kisebbet eloszlatni. Elterjedt alternatíva a tükrös szekrény, amit legtöbben a hálószobában vetnek be. Pedig a konyha esetén is érdemes ezekkel a darabokkal kísérleteznünk – különösen a felső részeknél.

A kislakásoknál kritikus pont a szekrényválasztás. A kevesebb több elvet szem előtt tartva igyekezzünk leredukálni a bútorok mennyiségét a legszükségesebbekre, illetve jó megoldás lehet a kiegészítő darabokat helyettesítő alternatívákkal kiváltani.

Interior of a walk in closet with hanging clothes

Az éjjeliszekrény helyett dönthetünk például egy kisebb fiókos változat mellett, amiben a fehérneműinket is tárolhatjuk. A nagyobb szekrényeknél kerüljük a nyitott tereket – hiába csábítóak azok a polcos változatok, amelyekre kitehetjük a kedvenc képeinket és lakásdekorációs tárgyainkat.

Couple Sitting On Floor In Empty Room Of New Home Planning Design

Amikor nagy a tér

Az is előfordulhat, hogy a szobát nagynak és üresnek érezzük. Ilyenkor arra törekszünk, hogy a jól megválasztott bútorokkal otthonosabbá tegyük. Persze ebben az esetben is az egyensúlyt kell szem előtt tartanunk, mert könnyen áteshetünk a ló túloldalára – így az eredmény túlzsúfolt lehet.

A kanapéból nyugodtan választhatunk olyat, ami több elemből áll, az elé kerülő dohányzóasztal teteje azonban készülhet üvegből, ezzel nyitott, légies hatást kölcsönözhetünk a nappalinak. A konyhai asztaloknál teljes létjogosultsága van egy tömörebb, fából készült terméknek, amit a fal színétől függően akár sötét árnyalatban is választhatunk.

Woman relaxing on the sofa

A nagy szobákba jöhetnek a polcos szekrények. Az ezekre helyezett vázákkal, képkeretekkel és dekorációval kapcsolatban ügyeljünk a színek és formák összhangjára.