Talán neked is segít, ha egyedül állsz neki

Amikor a gyerekszoba minden pontján játékba botlottam, úgy döntöttem, itt az ideje a tettek mezejére lépni és kezelni a káoszt. Az jutott eszembe, hogy rendszerezem a játékokat, és a ritkán használtakat elrejtem, a törött daraboktól pedig megválok. Persze ez némi szervezést igényelt, hiszen a csemete titokban vissza szedte volna a kukából a kiselejtezett darabokat. Ezért elintéztem, hogy egyedül legyek otthon.

Végül egy óra alatt végeztem az egésszel. Alaposan átnéztem az összes fiókot és polcot. Ami nem a szemetesben landolt, azt egy jól zárható tároló dobozba tettem, majd felvittem a padlásra. Amiről pedig tudtam, hogy napi szinten előkerül, annak mesefigurás dobozt vettem. Megbeszéltem a csemetével, hogy ebben pihentesse a játékait, amikor nincs rájuk szüksége – többnyire beválik a módszer.

A kidobott és elrejtett játékaival kapcsolatban először féltem egy kicsit: mi van, ha feltűnik neki a hiánya. (Azóta sem keresi őket.) Amikor hazaért, egyszerűen annyit mondtam, hogy rendet raktam, és szeretném, ha ez így maradna. Megmutattam neki, mit hol talál – vagyis minek hol lesz az új otthona.

Mit csinálj, ha ragaszkodik?

Ha nálatok más a helyzet, vagyis tudod, hogy minden csecsebecsét számon tart, akkor véletlenül se ezt a megoldást válaszd. Ebben az esetben vond be a folyamatba – akkor is, ha így hosszadalmas lesz – és magyarázd el, mitől miért váltok meg.

Amit nem használ, azt elajándékozhatjátok a rokonoknak, ismerősöknek vagy felajánlhatjátok egy gyermekkórháznak. A törött játékokról elmondhatod, hogy balesetveszélyesek és az üres csomagoláshoz hasonlóan a szemétbe kell őket tenni. Végső esetben bevetheted a következő trükköt: ha van olyan játék, amit kinézett magának, akkor kösd ahhoz a feltételhez, hogy csak szortírozás után kaphatja meg.

A jó állapotú játékokat nem csak elajándékozhatjátok, dönthettek az eladásuk mellett is. A befolyó pénzt gyűjthetitek, majd együtt mehettek el megvenni, amit kinézett. (Ezzel a takarékoskodás alapjait is megtanulja.)