1. A rovarprobléma

Leírhatatlanul idegesítő, amikor szúnyogok, legyek zümmögnek körbe titeket vagy muslicák keringenek az ételek, italok körül a teraszon, a kertben. Éppen ezért a bevásárló listádon szerepeljen a rovarcsapda, amivel biztosíthatjátok, hogy a hívatlan vendégek távol maradjanak.

rovarprobléma

2. Számolj pufferidőt

Ha te is olyan házigazda vagy, aki mindennel el akar készülni, mire megérkeznek a vendégek, akkor a tervezett időponthoz képest hagyj magadnak minimum egy óra pluszt. Így akkor is végzel, ha valamelyik munkafolyamattal elcsúszol – anélkül, hogy kapkodnod kellene.

3. Legyen mindenből elég

Házigazdaként nekünk is a rémálmaink közé tartozik, hogy nem lakik jól minden vendég, túl gyorsan elfogynak a grillezés alapanyagai vagy az édességek. Mielőtt elindulsz a beszerző körútra, mérd fel, kinek melyik a kedvenc rácsról lekerülő étele, és ennek megfelelő mennyiségű alapanyagot szerezz be. A süteményekkel kapcsolatban már nehezebb okosnak lenni, de jó idő lévén lehet jégkrém a desszert – aminél nem gond, ha többet vásárolsz, mert úgyis eláll a fagyasztóban.

Legyen mindenből elég

4. De ne vesszen kárba semmi

A másik véglet, hogy túlgondoljuk a dolgokat, és lényegesen több étellel készülünk, annál, mint ami elfogy (ez tipikus magyar szokás). A húsok néhány napig elállnak a hűtőben, a zöldségeket viszont csak frissen fogyasztjuk jó szájízzel.

Azért, hogy a megmaradt porciók ne a kukában végezzék, két lehetőséged van. Az egyik, hogy mindig csak annyit teszel a grillrácsra, amennyit a többiek kérnek. A másik pedig, hogy szétosztod a vendégek között.

5. Teremts hangulatot

A jó hangulat megteremtéséhez nagyon sok eszköz áll rendelkezésedre. Szólhat például hangulatos zene a háttérben – főleg akkor, ha a csapatban van valaki, aki ért a technikai háttér összeszereléséhez. Az asztalra kerülhetnek saját kezűleg készített díszek, ültetőtáblák. Az pedig nemcsak jópofa, praktikus kreatív ötlet, ha a poharakra különböző matricákat teszel vagy mintákat rajzoltok, mert így biztosan mindenki könnyen megtalálja a sajátját.

Ha az egyszerűség híve vagy, akkor sem kell minden kiegészítőről lemondanod. Persze nem akarjuk rád erőltetni a lampionokat, viszont a jégkockába fagyasztott gyümölcsdarabok vagy a nagy üvegtálban, gusztusosan tálalt bólék egyáltalán nem keltenek tolakodó hatást.

Teremts hangulatot