Néha csak egy kis kreativitásra van szükségünk a hangulatos kerthez. Az elinduláshoz segítséget nyújtanak a következő kerti ötletek képekkel, néhány DIY tippel. Hiszen a saját kezűleg készített kerti bútorok, udvari dekorációk révén otthonosabb kertet, személyesebb, és egyedibb közeget teremthetünk.

A raklap újragondolása

Nem is gondolnánk például, hogy a raklap mennyire sokoldalú eszköz lehet, ha szabadjára engedjük a fantáziánkat. Kialakítása miatt sokféle alternatív felhasználási lehetőséget rejt. Festhetjük, szögelhetjük, építőelemként is gondolhatunk rá, így aztán rengeteg kombinációs lehetőséget találunk. Egy kis kreativitással a raklap a kerti ötletek egyik univerzális alap darabja lehet.

Kerti bútor raklapból

A raklap felhasználási módjai közül a raklap kerti bútor az egyik legpraktikusabb. Bármilyen méretű kerti kanapét készíthetünk belőle, lehet U-alakú vagy L-alakú kerti kanapénk is, ráadásul fillérekből. Az általunk választott színekkel fessük le a raklapot, és azzal harmonizáló párnákkal egészítsük ki azt, hiszen a párnák adják a kanapé ülőfelületét és a háttámláját.

A raklapból készített kerti bútor nem csak funkcionális, de stílusos is. Akár egy nagyon divatos loft lakás teraszának is méltó bútora lehet egy raklap kerti bútor szett. Persze a kültéri tárolás szekrényeit is elkészíthetjük belőle. Ez is igazán stílusos megoldás.

Kerti bútor raklapból

Kerti házikó raklapból

Azért zseniális ötlet, mert minden adott hozzá, egyszerűen és látványosan kivitelezhető. Ráadásul a kerti játékok, főleg, ha részben fából készültek, nagyon magas áron érhetőek el, és az anyagár miatt akkor sem jövünk ki túl jól, ha mi magunk építünk ilyen mászókát vagy házikót. A kerti házikó problémájára tehát praktikus és látványos megoldás lehet a raklap. A házikó falait méretre vágott lapokból állítjuk össze, vágunk helyet ablaknak és ajtónak, és végül készítünk egy nyeregtetőt az összeillesztett lapokból. A házikót is ügyesen az általunk választott színekre festjük. Ha a raklap rései zavarnak, akkor vékony bútorlapot vagy akár valamilyen vízálló anyagot is rászögelhetünk. Garantáltan a kicsik kedvenc búvóhelye lesz a raklapból készült kreatív házikó.

Virágtartó raklapból

A virágtartó falak nagyon divatosak mostanság, és látványban sem utolsóak. Akár teraszra szeretnénk fűszernövényekből egy falat, akár dísznövényeket ültetnénk bele, a vertikálisan felépített virágtartó nagyon hasznos lehet. A szép zöld növényekkel, színes virágokkal csúnyább falrészt is eltakarhatunk, de akár egy egyhangúbb, egysíkúbb teraszrészt, udvarszegletet is dekoratívabbá tehetünk vele. Arról nem is beszélve, hogy kültéri térelválasztónak is használhatjuk, például, ha a teraszt karakteresebben választanánk el az udvartól. A virágtartó pedig akár raklapból is készülhet. Hiszen a már említett sajátosságai, rácsos kialakítása remek lehetőséget nyújt arra, hogy virágfölddel töltött kisebb cserepeket helyezzünk el benne. A raklap virágtartófal is sokféle lehet, kívül az oldalán is elhelyezhetjük a virágtartónak szánt polcocskákat. Bármekkora méretű, hosszú és formájú lehet, a színét is mi határozhatjuk meg.

Szerszámtárolás

A raklapot akár diszkrét és ötletes szerszámtárolónak is használhatjuk. Ebben az esetben az oldalára állítjuk, és beletesszük állva a gereblyét és a többi, nyeles kerti eszközt. Ha fel szeretnénk dobni, akkor a szerszámtároló funkció esetén is használhatunk bútorfestéket, amellyel látványosabbá, dekoratívabbá tehetjük ezt az újra gondolt funkciójú tárolót. Akár kívülre elhelyezett kampókkal, rögzítőgyűrűkkel is növelhetjük a tárolóhelyet, így felakaszthatjuk a szerszámokat.

Kerítés készítés saját kezűleg

Létezik egy nagyon ötletes megoldás arra, hogy saját kezűleg készített kerítéssel válasszunk le kisebb-nagyobb területeket a kertünkből. Persze a bátrabbak külső kerítésként is használhatják ezt a megoldást. Ez pedig a gabion. A gabiont dekorációs céllal is készíthetjük, a raklaphoz hasonlóan nagyon sokoldalú felhasználásra nyújt lehetőséget. Ha kert ötleteket keresünk, akkor a gabion jó megoldás lehet.

A gabionok horganyzott acélhuzalból készülő kerítés-szerkezetek, melyeknek a lényege, hogy a váz kialakítása után párhuzamosan feszítünk ki két vékony acélhálót. A gabion alapszerkezete a képen látható módon néz ki.

Ha ezzel megvagyunk, középen megtöltjük őket töltőanyaggal. A töltőanyag lehet kő, különböző cserepek, bontott tégla is.

A gabion tehát bármilyen méretű kerítés lehet, kerti térelválasztó, belátásgátló, esetleg ezzel a megoldással keríthetünk le magunknak egy kis konyhakertet. De a gabionra gondolhatunk építőelemként is, ahogy a raklappal tettük. Készíthetünk belőle akár kerti padot, sőt, kerti asztalt is. Ebben az esetben maga a váz készül gabionból, azaz általunk meghatározott formájú, de nyilván robusztus tömböt alkotó acélhuzal-kosárból, melyet megtöltünk. Megfelelő magasságú gabionokat készítünk, melyek a bútorok lábai lesznek. Végül pedig fából helyezzük el rajtuk a kerti asztal lapját, a kerti pad ülőrészét. A gabion akkor mutat a legjobban, ha növényekkel, például tudatosan a töltelék közé ültetett fűszernövényekkel, futónövényekkel díszítjük, így növelve a természetes hatást és a hangulatos megjelenést.

Virágok és dekorációk

A különböző stílusú ötletes virágtartók szintén egy vidám kert kedves díszei lehetnek. Több apró kerti ötlet, okos megoldás segíthet egyedivé tenni udvarunkat, teraszunkat.

Hordó

Például készíthetünk virágtartót kisebb hordókból. Ha rendelkezésünkre áll néhány fémhordó, melyekre már nincsen szükségünk, esetleg könnyen be tudunk szerezni párat, akkor ez az újragondolt eszköz is tökéletes eleme lehet egy jópofa, kreatív és színes kertnek. Mielőtt elültetnénk bennük a tervezett dísznövényeket, mindenképpen tisztítsuk jól át a hordókat. Majd pedig fessük le őket. Érdemes a korróziótól is megvédeni a hordókat, hiszen a szabadtéren használt eszközökre különösen oda kell figyelnünk, kezelni kell őket.

Hordó dekoráció
Hordó dekoráció

Csizma

A kisebb gumicsizmák is nagyon látványos és vicces módon funkcionálhatnak virágcserépként. Szedjük össze a gyerekek kinőtt, színes gumicsizmáit, és egyszerűen töltsük meg őket virágfölddel. Okos újrahasznosítás és vidám látvány. Persze az adott virág méretéhez viszonyítsuk a csizmákat, hiszen minden eltérő méretű térre, eltérő földmennyiségre van szüksége.

Csizma dekoráció
Csizma dekoráció

Üvegedény cserép helyett

Befőttesüvegből, vagy bármilyen üvegedényből készíthetünk divatos és különleges megjelenésű kültéri dekorációt. Hiszen eszünkbe sem jut, hogy az ilyen üvegekbe is tölthetünk virágföldet, nem csak vízzel megtöltve lehet segítségünkre egy-egy szép virág tárolásában. Persze ehhez minél szélesebb és öblösebb üvegre van szükségünk. Például használhatunk akár egy régi, kisebb méretű akváriumot is, akár gömb, akár négyszög alakú, alkalmas lehet arra, hogy virágot ültessünk el benne.

Ha szeretnénk egy kicsit feldobni ezt az egyébként önmagában is stílusos és természetes megjelenésű dekorelemet, akkor üvegfestékkel egy kis mintát festhetünk az edény falára.

Üvegedény cserép helyett
Üvegedény cserép helyett

Madáretető

A madáretetők és madárházak nem csak életteli díszei lehetnek udvarunknak, hanem általuk komoly segítséget nyújthatunk az énekesmadaraknak. Főleg fészekrakás idején, illetve télen, amikor is a kihelyezett élelem és víz ugyanúgy életet menthet, mint maga az időjárás és csapadék elleni menedék.

A madártetőknek azonban nem kell egyszerű, egyszínű kis ládácskáknak lenniük. Érdemes őket vidám színekkel kidíszíteni, festeni. Nagyon sok barkácsáruházban lehet összeszerelhető madáretetőket kapni, melyeket akár sajátkezűleg festhetünk ki. A madáretetőnek nem kell egyszínűnek sem lennie. Ötletes mintákkal élhetjük ki kreativitásunkat. Festhetünk nekik a madáretetőből vegyesboltot, éttermet, fagyizót, panziót vagy bármilyen más épületet.

Madáretető dekoráció
Madáretető dekoráció