A műtrágya célja

Amennyiben kiskertekről beszélünk, a cél, hogy a korábban elhanyagolt föld életre keljen, és képes legyen egészséges termést biztosítani.

A szántóföldeken az a cél, hogy a talaj hiányosságait pótolva, egészséges talajélet, állati és növényi közösségek jöhessenek létre. A cél, hogy a pusztaságból termékeny földterület legyen.

Gyakori tévedés, hogy összemossák a műtrágyákat a növényvédő szerekkel. Azonban a műtrágya nem természetidegen anyag. A műtrágyázással olyan anyagot juttatunk a talajba, ami ott volt korábban, csak csökkent vagy elfogyott. A műtrágya ugyanolyan tápanyagokat tartalmazhat, mint a talaj-, és szerves trágyák. Megfelelően alkalmazva pótolja a talaj hiányosságait, egyensúlytalanságait. Például csökkenti a túlzott savasságát, lúgosságát a talajnak.

A megfelelően alkalmazott műtrágyázás védi a környezetet, hisz a növényeknek biztosít táptalajt, ezáltal növeli a növényzet oxigén termelését, ezáltal csökkenti az üvegházhatást.

Műtrágya a kiskertben

A műtrágyázás célja lehet, hogy a kertben megfelelő legyen a talaj a termeszteni kívánt zöldségnek, gyümölcsnek.

A kerti és kevert műtrágya kiegyensúlyozott összetételének köszönhetően remek tápanyag ellátást biztosíthat a növényeknek a teljes termő időszak alatt. A megfelelő mikro- és makro elemek serkentik a növények növekedését, fejlődését.

Műtrágyázás kiskertben - miért kell műtrágyázni?

Műtrágya szezonalitása

A növények termesztése előtt kb. egy hónappal trágyázni kell, hogy megfelelő tajaba ültessük a palántákat, amitől a bő termést reméljük.

Május – június időszakában azért kell trágyázni, hogy segítsük a növények fejlődését.

Ősszel pedig azért, hogy visszapótoljuk az ásványi anyagokat.

Tehát trágyázni kell tavasszal, nyár elején, és ősszel is.

Műtrágya formája lehet:

Gyeptrágya

Balkonnövényekhez szükséges trágya

Kerti növényekhez szükséges trágya

Virágtrágya

Különböző típusú növényekhez speciális trágya pl. rododendron trágya

Műtrágyázáshoz szükséges eszközök

Ezek a legalapvetőbb eszközök, amik kellenek a műtrágyázáshoz. Fontos a jó minőség, hogy ne hagyjon cserben, amikor szükség van rá.

Szórókocsi

Háti permetező

Kézi kiszóró

Ha műtrágyára van szüksége, akkor a gardenaweben.hu kertészeti webáruházban különböző kiszerelésű és funkciójú műtrágyát találhat! Válogasson kedvére műtrágya kínálatunkban!