Kitiltod onnan a gyereket

Lássuk be, ez nem a a legjobb ötlet, hiszen a gyermek általában oda megy, ahol te is vagy (plusz ugye sok esetben, étkező híján itt eszik a család), és bizony, ha főzöl a családra, akkor a napod jó részét itt töltöd. Amikor pedig a baba beteszi ide a lábát, akkor megindul a haddelhadd. Fogódzkodik a sütő ajtajába, vagy épp ellenőrizni akarja, hogy kész-e a süti. Bele akar kóstolni az asztalon lévő szószba, és már látod a lelki szemeid előtt, ahogyan magára húzza a forró edényt. Rá akar ülni a székre, de az egy éles csattanással ráesik. Nos igen, hadiállapotok ezek, és még csak egy szeletét említettük a gyakran előforduló dolgoknak.

Kohyhai biztonság

Kitiltani nem tilthatod a kíváncsi apróságot, de akkor mit tegyél? Ragtapaszozd le az éles késsel teli fiókokat? Tegyél rácsot a sütő elé? Majdnem, és mégsem. Nézzük a legpraktikusabb tanácsokat, amelyek nyomán biztonságban tudhatod a gyerkőcödet a konyhában is, de azért még te is tudsz benne tevékenykedni.

Előzd meg az égési sérüléseket

  • a mikrohullámú sütőt tedd minél magasabbra (persze ez idő után úgyis felmászik egy székre, és akkor már mindegy)
  • szerezz be sütő és tűzhelyvédőket (így tuti nem kandikál be a sülő csirkére, és nem tudja megkavarni a forró főzeléket, hiszen nem tudja csavargatni a gombokat, és abszolút nem fér hozzá a sütőhöz)
Kohyhai biztonság

A tűzhellyel kapcsolatos leggyakoribb balesetek:

A gyerek megégeti a kezét a forró gőz, a szikra a lángnyelv, vagy a forró edény érintése, esetleg forrázás miatt.

A megoldás: tűzhelyvédő lap, vagy rács, sütőzár, tűzhelygomb védő.

Védelem az éles sarkok ellen

A sarokvédők igazi kincsek a konyhában, és így nem csak a gyereksírás fog leredukálódni a konyhádban, hanem az óvónői hívások száma is, amelyben arról puhatolóznak nálad, hogy véletlenül nem-e vered a gyereked. Mindenképp szerezd be őket, mert a gyerekektől ugyan el lehet várni, hogy óvatosak legyenek, de ez nemigen fog megtörténni.

Kohyhai biztonság

A konnektor is nagy veszélyforrás

Isten őrizzen, hogy megüsse a gyermeket az áram, de ennek érdekében neked is tenned kell. Ha nem használod az adott konyhai konnektort, akkor zárd le egy műdugóval, de az elforgatható rugós verziók is remek szolgálatot tesznek.

Egy tipp: amennyiben már régiek a konyhabútoraid, eszközeid, akkor érdemes őket lecserélni, mert szintén baleseti források lehetnek. Gondolj csak egy késre, amelynek kotyog a nyele, egy lábasra, amelynek lejár a füle, vagy egy székre, amelynek inog a lába…

Hamarosan folytatjuk a második résszel!