Gondoljuk végig, milyen pózban alszunk

A kényelem alatt azt értjük, hogy a matrac tökéletesen alátámasztja a hátat, vállat és a csípőt. A testsúly azért lényeges, mert minél nagyobb, annál keményebb termék mellett érdemes letennünk a voksunkat.

Talán keveseknek jut eszébe, hogy az alvási szokásaink is meghatározóak. Ha általában hanyatt fekszünk, akkor a keményebb matracok között érdemes szétnéznünk, mert ilyenkor a test teljes hátsó része szét fog terülni rajta.

A másik nagy csoportot azok alkotják, akik az oldalunkon alszanak. Nekik valamivel puhább termékre van szükségük, mert a testsúlyuk kisebb területen koncentrálódik, aminek nagy része a vállakat terheli. Vagyis ennek a testrészüknek jobban bele kell süppednie a matracba.

Bár viszonylag kevesen vannak, akik a hasukon alszanak, őket sem hagyjuk ki a felsorolásból. A háton fekvő társaikhoz hasonlóan nekik is keményebb matracot tanácsos beszerezniük, mert a súlyuk az egész testükön oszlik el.

Mire kell még figyelnünk a választás során?

Mielőtt tehát bármilyen matracba belehuppannánk, először gondoljuk végig, melyik alvási pozíció jellemző ránk. Ha bizonytalanok vagyunk a válaszban, akkor kérdezzük meg a párunkat vagy vezessünk 1-2 hétig naplót, amiben feljegyezzük, milyen pózban aludtunk el és keltünk fel.

Persze a puding próbája az evés az elv ebben az esetben is érvényes. Azt javasoljuk, hogy a keménynek ítélt darabot inkább hagyjuk az üzletben, mert egy jó minőségű matrac évek alatt sem veszít a tartásából – tehát nem igaz, hogy idővel úgyis puhább lesz.

Aki allergiás valamilyen anyagra, a választás során ezt is vegye számításba. Ebben az esetben legjobb, ha természetes anyagból készült darabot viszünk haza. Jó hír, hogy sok gyártó gondol az érzékenyekre, és kifejezetten nekik készült termékeket is a piacra dob.

Minőség ide vagy oda, érdemes azzal számolnunk, hogy egy matrac élettartama átlagosan 10 év, ami után valószínűleg cserélnünk. Természetesen ne várjuk ki ezt az időt akkor, ha reggelente gyakran tapasztaljuk, hogy fáj a hátunk vagy a derekunk.