1. Mérőszalag

Szerintünk itt nem kell komoly fejtegetésbe mennünk. Hidd el, jól fog jönni például akkor, amikor el kell döntened, egy-egy kiszemelt bútordarab be fog-e férni a kiszemelt helyre – persze ezen kívül kismillió esetben veheted hasznát. A colstokkal szemben a legnagyobb előnye, hogy könnyen hajlik, így a nem egyenes felületeken is tudod használni.

Mérőszalag

 

2. Villáskulcs

A legjobb, ha ebből egy készletben gondolkodsz, ami többféle méretű változatát tartalmazza. Így mindig találsz a feladatnak megfelelő célszerszámot, legyen szó egy csavar meglazításáról, meghúzásáról vagy a radiátor légtelenítéséről.

Villáskulcs

 

3. Csavarhúzó

Itt is a több jobb elv érvényes. A méret mellett vedd figyelembe a fej kialakítását: legyen a szerszámosládádban 3-4 csillagfejű és laposfejű változat. Hidd el, ebből egy darab nem lesz elég, mert a törölközőtartóhoz, a zárakhoz és különböző fogantyúkhoz más-más eszközök kellenek.

Csavarhúzó

4. Kalapács

Ezt nem taglaljuk hosszan. Egy kalapáccsal sokkal könnyebben és gyorsabban lehet a falba verni egy szöget vagy helyre tenni az asztal, szék lábát. Persze ebből nincs szükséged több darabra (különösen akkor, ha nem barkácsolsz napi szinten).

Kalapács

5. Kombinált fogó

Erről sokan hajlamosak megfeledkezni, de jó, ha ezt is tartasz talonban, mert igazi joker a szerszámok között. Nagy hasznodra lesz, ha el akarsz távolítani egy szöget vagy megfogni, elvágni egy drótot – de ezen kívül szinte végtelen felhasználási lehetőséget rejt magában.

Kombinált fogó

6. Spakli

Különösen a felújítási munkálatoknál és az azt követő romeltakarításnál lehet a segítségedre. Jól jön a tapéta eltávolításánál, a felesleges festék felkaparásánál, az ablak glettelésénél vagy a kisebb falhibák javításánál. A kiszélesedő fejével kismillió helyre befér, a kényelmes nyele pedig azonnal kézre áll.

Spakli

7. Snitzer

Van, aki tapétavágó késként ismeri, de az elnevezéstől függetlenül ugyanaz a lényege: a műanyag tokban lévő éles pengéket ki lehet tolni. A tapéta vágásán kívül olyan feladatoknál is a jobbkezed lehet, ahol az ollóval esélyed sem lenne (például a vezetékek darabolásánál).

Snitzer