Hol telepednek meg?

A baktériumok az egyszerű élőlények közé tartoznak, szaporodásukat meghatározza a tápanyag, a hőmérséklet és a nedvességtartalom. A telep fejlődése addig tart, amíg a faj számára optimális körülmények fennállnak, amit egy folyamatosan használt fürdőszoba biztosít. A fürdőszoba csaptelep közvetlen környezete különösen rizikós terület, ezen kívül az olyan felületek, ahol nagyobb az esély a vízkő keletkezésére. A fogkefe, a zuhanyfüggöny és a szappan is tökéletes táptalajt ad a baktériumoknak, ez ellen azonban a rendszeres és alapos takarítással, valamint az egyes mindennapi használati tárgyak megfelelő időközönként való cseréjével védekezhetünk.

Fürdőszobánk sunyi veszélyforrásai

A láthatatlan élőlények

A fogkefetartók jelentős mennyiségű Coliformot tartalmazhatnak, a kutatások szerint ehhez képest a csaptelepeknél alacsonyabb az előfordulási arányuk. Előbbi egyébként különösen alkalmas zóna lehet a baktériumoknak, melyek a WC csészékből a levegőbe kerülve könnyen kiköthetnek a fogkefén. Rizikó faktort jelent higiéniai szempontból a zuhanyfüggöny az állandóan nedves környezet miatt, valamint a tusfürdők, samponok, egyéb kozmetikai szerek flakonjainak alján kialakuló lerakódások is.

Mit tehetünk ellenük?

A nem kívánt lakótársakat elsősorban alapos takarítással tüntethetjük el, melyhez elengedhetetlen a megfelelő tisztítószerek és eszközök használata. A zuhanytálcán vagy fürdőkádon lerakódott szennyeződésnek búcsút mondhatunk univerzális, nagy hatékonyságú tisztítószerekkel, amik a kosz mellett a zsírokat is eltüntetik. Érdemes külön figyelmet szentelni a kádszifonoknak, ahol a zsír és a piszok mellett a szagok is problémát jelenthetnek.

A valamire való tisztítószerek eltávolítják a lefolyóba kerülő hajat, zsírt, sőt a konyhában előforduló élelmiszer maradékokat is. A vízkő esetén nemcsak az eltüntetésről, hanem a lerakódás megelőzéséről is gondoskodhatunk a külön erre a célra fejlesztett szerekkel, melyek védőréteg képzésével akadályozzák meg a szennyeződések, zsiradékok és a vízkő lerakódását.