Tavaszi nagytakarítás? Ezek legyenek rajta a listádon

Vedd a fáradtságot és írj listát

Tapasztalatból mondjuk, hogy amiről van egy lista, az általában elkészül. Minket például motivál, ha pipálni tudjuk az elvégzett feladatokat és látjuk, hogy haladunk. Azt javasoljuk, vedd te is sorba a teendőket.

Ezzel egyrészt biztosan nem marad el semmi, másrészt ha dátumokhoz rendeled a teendőket, akkor jobban ráveszed magad, hogy beépítsd a napodba. Valószínűleg az egész pusztán pszichológia, nálunk mindenesetre működik.

De mi kerüljön a listára?

Vannak alapfeladatok, amelyekre feltétlenül érdemes időt szakítanod évente legalább egyszer. Ezekre az egyik legtipikusabb apropó a tavaszi nagytakarítás. Az egyszerűség kedvéért most helyiségről helyiségre haladva vesszük végig a feladatokat.

Tavaszi nagytakarítás? Ezek legyenek rajta a listádon

Irány a konyha!

Kezdjük a konyhával. Igaz, hogy itt minden nap rendet raksz, mert sokat teszel-veszel, de vannak olyan zugok, amelyek a heti takarítás alkalmával kimaradnak. Ilyen például a hűtő és a fagyasztó leolvasztása és mosása – persze ezt felesleges macera lenne heti szinten megejteni.

Cheerful mother and daughter cleaning kitchen together
Cheerful mother and daughter in rubber gloves cleaning kitchen together, copy space

A leolvasztás után töröld át szódabikarbónás vagy ecetes vízzel, így egyszerre letudod a tisztítást és a fertőtlenítést. Szabadítsd rá magad a konyhaszekrényekre, fiókokra és a spájzra is: menjen, aminek mennie kell (például azért, mert lejárt a szavatossági ideje). Kivételesen pakold ki az összes konyhai eszközt és törölgesd át a helyüket.

Cleaning items

Legyen tiszta a kilátás

Szintén szerepeljenek a teendők között az ablakok takarítása. Szedd le a függönyöket, és amíg a mosógép dolgozik, te se lustálkodj. Vegyél fel egy gumikesztyűt, tölts meg egy szórófejes flakont ecetes vízzel és ezzel pucold meg az ablakot.

Ha alapos akarsz lenni, akkor először tiszta, majd tisztítószeres vízzel töröld át az üveget, utolsó lépésként pedig száraz ronggyal. Tudjuk, hogy nem egyszerű rávenni magad, de hidd el, csak elkezdeni nehéz a dolgot, amikor már megvan a lendület, szinte észre sem veszed, mennyi mindent megcsináltál már. Különösen igaz ez akkor, ha mindezt a kedvenc lejátszási listád kíséretében kivitelezed.

Tavaszi nagytakarítás? Ezek legyenek rajta a listádon